Drahoš by Babiše porazil snáze, říká jeho šéf kampaně. Generál je zatím válcován

23.01.2023 20:00

Jakub Kleindienst, jenž před pěti lety vedl kampaň prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, varuje generála Petra Pavla, že musí v kampani přidat, protože inciativu od začátku převzal Andrej Babiš. „Myslím, že Babiš Pavla převálcoval,“ říká například o nedělní debatě na České televizi. Kleindienst také tvrdí, že podle interních, nezveřejněných průzkumů není rozdíl mezi oběma kandidáty tak velký, jak ukazují poslední průzkumy agentur Ipsos, Median nebo Kantar.

Drahoš by Babiše porazil snáze, říká jeho šéf kampaně. Generál je zatím válcován
Foto: Repro ČT
Popisek: Andrej Babiš a Petr Pavel v prezidentském duelu ČT

Jakub Kleindienst si nemyslí, že by Pavel měl v současných volbách lepší pozici před 2. kolem, než měl tehdy Jiří Drahoš. „Nemyslím si, že je Pavel silnější kandidát než Drahoš. Navíc Drahoš kandidoval proti tehdejšímu prezidentovi, který obhajoval funkci a mohl mnohem víc využít své politické zkušenosti. Kdyby byl Drahoš nyní na Pavlově místě, myslím, že by měl větší šanci zvítězit, protože nemá komunistickou minulost,“ uvedl Kleindienst v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Drahoš a jeho tým se navíc podle něj museli potýkat s novinkou, která výrazně ovlivňuje volby, a to jsou dezinformace. „Současné volby jsou úplně jiné. Pohybujeme se v jiném prostředí. Zatímco před pěti lety se v kampani vyplavily dezinformace, které jsme vůbec neznali, dnes už o nich mluvíme a jsme schopni je rozpoznat. Tenkrát jsme ani netušili, že existují řetězové e-maily. Zásluhou a dědictvím Drahošovy prohry tak trochu bylo poukázání na manipulace a dezinformace,“ prohlásil Kleindienst.

Nedělní debatu na České televizi prý jednoznačně vyhrál Andrej Babiš, protože on nastoloval témata, a Petr Pavel se jen bránil. „Myslím, že Andrej Babiš Petra Pavla převálcoval. Velkým problémem pro něj je, že témata rozehrál od počátku Babiš. Jakmile nemáte v sobotu večer nebo v neděli ráno po prvním kole připraveno téma pro druhé kolo, jste v pasti. Babiš Pavla předběhl. Na tiskovce hned po vyhlášení výsledků prvního kola sice mluvil z rétorického pohledu špatně, ale nastolil témata, která naprosto ovládla druhé kolo kampaně,“ všiml si Kleindienst a dodal, že přestože se Pavel i moderátor snažili, byla to Babišova debata.

Problém Pavla a jeho kampaně je prý ten, že se jen brání Babišovým útokům a nerozehrává žádná vlastní témata. „On je málomluvný, sluší mu klid. S tématy se jen vypořádává. Dosud nepřišel se žádným svým motivem, tudíž se teď musí jen bránit Babišovým útokům. Petr Pavel se svojí agendou přijít může, ale obávám se, že už to neudělá. Kdyby jeho tým měl něco v rukávu, už by to bylo dávno na stole. Nejspíš podcenili přípravu a Pavel si tak nechal vzít start kampaně,“ míní Kleindienst.

Ten Pavla a jeho tým varuje, že navzdory průzkumům nemá nikdo nic jisté. „Musí bojovat do poslední vteřiny. Nám se v kampani před pěti lety taktéž stalo, že ve druhém kole některé výzkumy vycházely výrazně pro Drahoše. Jenže později se ukázalo, že spousta lidí se bála přiznat, že volí Zemana. Dnes je to stejné. Viděl jsem navíc i jiné aktuální výzkumy, které neukazují tak propastný rozdíl mezi dvěma kandidáty, ale spíš vyrovnanou podporu. Čím víc se píše, jak je Babiš špatný a zlý, tím víc lidí se bojí přiznat, že ho volí. Neusínal bych na vavřínech,“ varuje Kleindienst.

Pavel podle něj musí částečně popřít sám sebe, aby dokázal získat některé voliče Andreje Babiše. „Babiš potřebuje odradit část voličů, zároveň potřebuje získat část nevoličů nebo těch, kteří volili kupříkladu Pavla Fischera, což se mu také daří. Pavel musí naopak získat část voličů Andreje Babiše, a tak částečně popřít sám sebe. Povede se mu to, když bude zvedat témata, která rezonují s Babišovými podporovateli. Jde o inflaci či o energie. Kampaň by měla být o naději. Pavel takto zatím nepostupuje a spíš se pouze brání nařčením,“ dodal Kleindienst s tím, že Pavel se musí ještě lépe vymezit proti nálepce vládního kandidáta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…