Drahoš těsně před volbami přišel do Českého rozhlasu. A dostal se do úzkých

26.01.2018 13:57

Ve dvě hodiny odpoledne se otevřou volební místnosti a Češi, Moravané a Slezané s definitivní platností rozhodnou o tom, zda zůstane prezidentem Miloš Zeman, nebo se jím stane Jiří Drahoš. Český rozhlas chtěl dát poslední příležitost oběma kandidátům na hlavu státu prezentovat své názory. Miloš Zeman pozvání odmítl jako už mnohokrát v posledních týdnech. Zato Jiří Drahoš přišel a čas využil po svém.

Drahoš těsně před volbami přišel do Českého rozhlasu. A dostal se do úzkých
Foto: Česká televize
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v Rudolfinu v režii České televize

„V průběhu těch posledních 14 dní se neuvěřitelně zintenzivnila ta dezinformační kampaň,“ posteskl si hned na úvod Drahoš. Kvůli dezinformačním kampaním šel už za expremiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), mnozí Drahošovy obavy zpochybňovali, ale postupem času se čím dál víc ukazuje, že Drahošovy obavy prý byly oprávněné. Jeho tým analyzoval, odkud se lživé informace berou a celá řada z nich plynula z proruských serverů, jako je Aeronet.

Posléze pochválil moderátorku ČT Světlanu Witowskou za vedení prezidentského duelu. Počínala si prý velmi profesionálně.

O chvíli později vysvětloval, proč Miloši Zemanovi před kamerami vyčetl, že je „prezidentem dolních deseti milionů“. Nelíbí se mu ono nálepkování, ono označení „dolních“. „Já bych chtěl být prezidentem všech deseti milionů,“ zdůraznil.

Jiří Drahoš v úzkých

Moderátor Jan Pokorný se zeptal, zda Drahoš ví, za jakých okolností prezident může rozpustit Sněmovnu. „Teď mě začínáte zkoušet,“ řekl Drahoš. Chvíli bylo ticho. „Je to třeba v případě, že...“ V tu chvíli Drahoš znejistěl. Moderátor odpověděl za něj. Prezident může rozpustit Sněmovnu v případě tří nepovedených pokusů o sestavení vlády.

Jan Pokorný poté změnil téma. Zeptal se, co by Drahoš jako prezident dělal. V prvé řadě by prý odstranil bezpečnostní rámy na Hradě. Dlouhodobě by občany upozorňoval na již zmíněné šíření dezinformací a nakonec by na politiky tlačil, aby se pokusili udělat něco pro lidi, kteří jsou zatížení exekucí, či hned několika exekucemi. Vedle toho by také volal po tom, aby z ekonomického růstu profitovali všichni, aby rostly platy jak ve státní, tak v soukromé sféře. Nepodmíněný příjem, který teď zkoušejí ve Finsku, je však podle Drahoše spíše utopií.

Něco by rád změnil i ve školství. Bohužel podle něj stále platí, že dětem lijeme do hlavy příliš mnoho faktů bez souvislostí. Je na čase učit méně faktů, ale více je propojovat.

Když se rozhovor blížil k závěru, Drahoš důrazně odmítl, že by byl vítačem migrantů. „Když bude Jiří Drahoš prezidentem, přijdou sem miliony muslimů. I tohle jsem četl. V žádném případě to není pravda,“ zdůraznil Drahoš, který podle svých vlastních slov vždy odmítal přijímání ekonomických migrantů. Tvrdil, že uprchlíkům je třeba pomoct, ale pokud je to jen trochu možné, že se tak má dít co nejblíže jejich domovům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…