Dusno v elitě policie: Pod Šlachtou a Bradáčovou dělat nebudeme, slyšel server

16.12.2013 15:04

Události, které se v posledních dnech odehrávají kolem policejního prezidia, vzbuzují v řadách detektivů velké obavy, že se v součinnosti Ministerstva vnitra a jeho spřízněných velitelů chystá faktická likvidace Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. A tomu řada detektivů odmítá asistovat.

Dusno v elitě policie: Pod Šlachtou a Bradáčovou dělat nebudeme, slyšel server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Takzvaná protikorupční kriminálka je politikům a některým elitním důstojníkům trnem v oku dlouhodobě. Právě vedení tohoto útvaru se pokoušel ovládnout ministr vnitra Martin Pecina a jeho nátlak vedl k roztržce s policejním prezidentem Martinem Červíčkem. Nyní deník Právo přišel s informací, že se na útvar chystá finální útok. Ten má mít podobu sloučení útvaru s konkurenčním ÚOOZ, vyšetřujícím organizovaný zločin.

Detektivové z finanční kriminálky se změn vesměs děsí a dávají najevo, že v chystaném superútvaru nehodlají působit. „Pod Tapírem rozhodně sloužit nebudu. Jednak by na nás celý barák úozeťáků okamžitě začal dělat bossing, takže bychom stejně museli potupně odejít a navíc nechci dělat ani ne tak pod Tapírem, jako spíše pod Bradáčovou,“ cituje server Prvnízprávy.cz jednoho z vyšetřovatelů.

K jeho svědectví je třeba dovysvětlit, že Tapír je mezi policisty nejrozšířenější přezdívka šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty, „úozeťáci“ jsou jeho podřízení z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Lenka Bradáčová je mediálně zdatnou vrchní státní zástupkyní, o které se dlouhodobě spekuluje, že se Šlachtou udržuje úzké pracovně přátelské styky.

Bradáčová si přitom již na jaře vydupala odstranění předchozího velitele útvaru Tomáše Martince, kterého nařkla, že na ni vyrábí kompromitující materiály. „To už tady bylo několikrát, nikdy to nebylo však dotažené do konce,“ říká k tlakům na rozprášení útvaru Jiří Hrazdíra, který již řady protikorupčních detektivů znechuceně opustil. Politiky podle něj velmi láká i kontrola nad informacemi z vyšetřování korupce.

V případě sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru pod Šlachtovým vedením, o kterém se v posledních dnech spekuluje, prý řada detektivů z ÚOKFK uvažuje o okamžitém odchodu do civilu. „Nemám strach, že bychom se v civilu neuchytili, že bychom umřeli hladem. Pro banky, finanční ústavy, ale i různé soukromé subjekty jsme velmi zajímavou a žádanou komunitou. Konečně, když mě stát už nechce nebo mě považuje za nulu, co neumí dělat dobře svou práci, musí mu být podle Ústavy jedno, co a pro koho dělám,“ dodal k tomu detektiv, který si přál zůstat v anonymitě.

„Neříkal náhodou bývalý prezident Klaus, že žádné peníze nesmrdí?“ ptá se policista závěrem provokativně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…