Ekonom Kohout odhaluje katastrofu Evropy: Vše se může zhroutit, dobré možnosti už nejsou

30.08.2018 9:05

Ekonom Pavel Kohout se ve svém komentáři pro Lidové noviny vyjádřil k Německu a měnovému dilematu. Uvedl také, že buď se Evropa smíří s vyšší inflací, nebo ji čeká hospodářská stagnace.

Ekonom Kohout odhaluje katastrofu Evropy: Vše se může zhroutit, dobré možnosti už nejsou
Foto: archiv
Popisek: Pavel Kohout přijel na besedu do Zlína na pozvání Strany svobodných občanů.

„V říjnu 2019 vyprší funkční období dosavadního prezidenta Evropské centrální banky. Od roku 2011 je jím italský bankéř Mario Draghi – muž, který podle převládajícího názoru dokázal zachránit euro, ale který rovněž čelí kritice. Zejména ze strany Německa,“ popisuje Kohout a připomíná Draghiho věty z července 2012. „V rámci našeho mandátu je ECB připravena udělat, cokoli bude třeba, aby zachránila euro. A věřte mi, bude to stačit,“ pronesl tehdy Draghi. 

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí

A Kohout si všímá i toho, jak po slovech následovaly činy a jaký program Draghi prosadil. Díky němu se podle Kohouta nezhroutily veřejné finance Itálie, Španělska a dalších rizikových zemí eurozóny.

„Draghiho politika ‚cokoli bude třeba‘ měla a má dopad i na soukromé finance,“ konstatuje Kohout s tím, že evropské podniky se levně financují dluhem.

Jak však také Kohout dodává, nízké úrokové sazby nemají jen výhody. „Vysoké ceny nemovitostí představují problém pro rodiny, které chtějí bydlet. Nízké úroky trestají ty, kdo si budují finanční rezervy. Draghiho program je gigantickou dotací dlužníkům na úkor věřitelů,“ zmínil Kohout. 

A jak uvádí dále, Draghiho nástupce bude muset řešit otázku normalizace měnové politiky. „Pokud se novým prezidentem ECB stane Němec – například Jens Weidmann, současný prezident Bundesbanky a zároveň člen Řídící rady ECB – lze očekávat tvrdší postoj,“ zmínil Kohout s tím, že Němci jsou od hyperinflace odpůrci financování státu cestou nákupu dluhopisů centrální bankou pomocí nekrytých peněz. 

„Ať už bude novým prezidentem ECB kdokoli, měl by si uvědomit, že dnešní eurozóna je spíše v situaci západních spojenců po válce. Dluhy jí nikdo neodpustí. Zásadní zpřísnění měnové politiky by mohlo způsobit recesi, nebo dokonce krizi. Prosperita dnešní Evropy je založena na velkých veřejných dluzích a ještě větších dluzích soukromého sektoru. Omezte dluhy a evropská ekonomika se zhroutí jako dům z karet,“ uzavřel Kohout. Řešením pak podle jeho závěru není společný evropský rozpočet a zvýšená míra přerozdělování neboli všeobecná nezodpovědnost na úkor ostatních. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…