Ekonomický blitzkrieg, pád ruské ekonomiky... Nic! Zatím? Ekonom vyhodnocuje

20.02.2023 15:50 | Ze sítí

Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje na prognózu Mezinárodního měnového fondu, podle kterého Rusko navzdory západním sankcím hospodářsky poroste stejně nebo dokonce více než Česká republika. Nejde prý o nefunkčnost sankcí, protože ty se nejvíce projeví až ve střednědobém horizontu, ruská ekonomika je navíc nyní posilována masivními válečnými výdaji.

Ekonomický blitzkrieg, pád ruské ekonomiky... Nic! Zatím? Ekonom vyhodnocuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Kovanda na svém twitterovém účtu vysvětluje, proč očekávaný růst ruské ekonomiky není zase takovým překvapením a určitě není dokladem nefunkčnosti západních sankcí. Podle Mezinárodního měnového fondu ruské hospodářství v letošním roce mírně posílí, konkrétně o 0,3 procenta.

To je téměř stejný odhad, jaký Mezinárodní měnový fond učinil v případě České republiky. „Česko je na tom dle MMF jen o trochu lépe, vlastně takřka neznatelně, když jeho hospodářství má podle washingtonské instituce letos posílit o 0,5 procenta,“ upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Při srovnání odhadů České národní banky a ministerstva financí a prognózy MMF dokonce Rusko poroste rychleji, než Česká republika, protože Česká národní banka uvedla v prognóze pokles ekonomiky o 0,7 procenta a také ministerstvo financí počítá s propadem, konkrétně 0,2 procenta.

Mezinárodní měnový fond navíc není jediná instituce, která Rusku letos prognózuje hospodářský růst. „Například největší americká banka, JP Morgan, taktéž, a to o 0,2 procenta. Z toho všeho tedy plyne, že letos vskutku nelze vyloučit, že ruská ekonomika poroste rychleji než ta česká, byť pravděpodobnost takového vývoje je nižší než padesátiprocentní,“ vysvětluje Kovanda.

Na první pohled se tedy může zdát, že západní sankce příliš neúčinkují. To ale není podle Kovandy tak úplně pravda. „Podle MMF se Rusku daří přesměrovávat svůj vývoz zejména energií ze zemí, jež jej sankcionují, do těch, které nikoli. Navíc jeho ekonomiku pohání a roztáčí mocné válečné výdaje, financované zhusta právě z příjmů z vývozu energií. Ty Rusko zatím má hojné. Tedy zatím,“ pokračuje v analýze Kovanda.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí
„Opravdu hmatatelně by Rusko dle MMF mělo sankce pocítit až střednědobě. Fond například v důsledku války a sankcí výrazně snížil svůj odhad výkonu ruské ekonomiky v roce 2027. Rusko má trpět například kvůli sankčnímu znemožnění dovozu západních technologií,“ píše Kovanda, že sankce zapůsobí až mnohem později.

A to například i proto, že Čína nebo Indie nedokáží v nejbližších letech Rusku plně nahradit omezení dovozu energií do Evropy. „Zmíněné přesměrovávání vývozu energií narazí na své limity. Evropě se totiž od nich do značné míry daří odstřihávat, zatímco asijské trhy, v čele s Čínou či Indií, starý kontinent zase tak snadno v plné míře zastoupit nemohou, rozhodně ne před rokem 2030. Už jen z hlediska přepravní infrastruktury, například plynovodní sítě, to prostě není možné,“ má jasno Kovanda.

To, že ruská ekonomika poroste, je navíc dáno také tzv. efektem základny. Růst se totiž počítá ve srovnání s minulým rokem, kdy ale ruská ekonomika klesala, zatímco česká mírně rostla. „To je ale do značné míry jen statistická záležitost. Ruská ekonomika loni poklesla, předběžně o 2,2 procenta, zatímco ta česká rostla, předběžně o 2,5 procenta. Z ponížené základny se prostě – v meziročním srovnání – roste snáze,“ upozorňuje ekonom a přidává metaforu s jabloní.

„Ruská základna ekonomického výkonu je ovšem oproti té české ponížena dlouhodobě, neboť jde zkrátka o ekonomicky méně rozvinutou zemi. Méně rozvinuté země mohou ještě očesávat i celkem nízko rostoucí jablka, zatímco ty více rozvinuté, jako v tomto případě Česko, je už očesaly a za plody se musí vydávat výše do korun stromů. Takže růst v těchto výšinách je obecně přirozeně slabší, neboť žádný strom neroste do nebes,“ tvrdí Kovanda.

Taktéž je podle něj mnohem těžší sankcemi srazit ekonomicky méně vyspělou zemi, jakou je Rusko. „Jednoduše proto, že její obyvatelstvo – například to na ruském venkově Dálného východu – je uvyklé tak nízkému životnímu standardu, že není snadno jej dále snížit tak, aby si toho povšimlo. Tím méně, aby se začalo bouřit proti režimu,“ všímá si Kovanda.

I tak si ale Západ musí vyhodnotit sankce jako dosud neúčinné, ačkoliv se zpočátku hovořilo o ekonomickém blitzkriegu. „Loni v březnu, krátce po uvedení prvních sankcí vůči Rusku, prohlásil americký prezident Joe Biden, že ruská ekonomika už míří k propadu svého výkonu na polovinu. Neřekl však, za jak dlouho se tak stane. Po roce je zřejmé, že to nebude ani za týdny, ani za měsíce. Ani za jeden, dva či tři roky. Rozdrcení ruského hospodářství se zkrátka nekonalo,“ uzavírá Kovanda a dodává, že sankce opravdu zaúčinkují až v horizontu několika let.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…