Elity a část pražských médií vyznávají jiné hodnoty než venkov. Jejich vyslovená přání nemají s realitou moc společného, konstatuje Buchert

17.09.2017 17:21

Komentátor Viliam Buchert na serveru Reflex.cz zkonstatoval, že média a elity nahlížejí na politiku očima Prahy. „Jenže Babiš a Zeman mají silnou podporu spíše jinde,“ zmínil Buchert.

Elity a část pražských médií vyznávají jiné hodnoty než venkov. Jejich vyslovená přání nemají s realitou moc společného, konstatuje Buchert
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

„Je to dnes ve světě jev zcela obvyklý. Metropole různých zemí, kde také sídlí většina rozhodujících médií, nahlížejí na politiku jinak než voliči v menších městech a na venkově. Mnohá vyslovovaná přání z centra jsou tak jen otcem myšlenky a s realitou nemají moc společného. Elity a část médií vyznávají jiné hodnoty, a to je vede často k tomu, že se dočkáme i jiného volebního výsledku, než mnozí prorokují,“ řekl Buchert s tím, že Česko podle jeho názoru není výjimkou, což je patrné na příkladu prezidenta Miloše Zemana a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

V té souvislosti zmiňuje, jak jsou Zeman i Babiš často v naší metropoli kritizováni, ale v dalších městech je situace zcela jiná. „Na prezidenta čekají na náměstích menších měst tisíce lidí a s Babišem se houfně kdekdo fotí a o Čapím hnízdě s ním nemluví. Mohlo by to znamenat, že mocenský pakt Zeman – Babiš v příštím roce ovládne zemi? Tak jisté to není, protože každé volby přinesou nějaké překvapení, ale spíše se to dá předpokládat,“ dodal Buchert.

  • Původní text ZDE

Vzpomněl si také na to, jak v lednu 2013 to v prezidentské volbě z Prahy vypadalo, že by Karel Schwarzenberg z TOP 09 mohl mít proti současné hlavě státu převahu. Nakonec ji měl, ale právě jen v Praze, nikoliv v ostatních krajích. „A to samé se může stát Jiřímu Drahošovi, Michalu Horáčkovi či komukoli dalšímu příští rok,“ varuje Buchert.

A uvádí také příklad z USA, kdy média a elity stály většinově na straně demokratky Hillary Clintonové, vyhrál však těsně republikán Donald Trump. Stejná situace byla, jak zmiňuje Buchert, i při Brexitu, kdy Londýn byl pro další setrvání země v Unii, venkov proti. 

„Otázkou v těchto případech není ani tak to, že metropole volí většinou jinak než zbytek země a že velká města jako Vídeň či Praha mají na volební výsledek zemí střední velikosti velký vliv. To je přirozené a pořád se to opakuje. Problém je v tom, že i u nás má většina rozhodujících médií sídlo v Praze a pohled na situaci v celé republice je tak často zkreslený. To, co se nám zdá z centra jasné, vypadá jinde jinak,“ uzavřel Buchert se zmínkou, že můžeme tak zažít opakování prezidentských voleb roku 2013. A vyloučeno podle něj není ani to, že by mohlo panovat dvouvládí Zeman – Babiš.

 

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…