Erik Best: Co to na nás Andrej Babiš zkouší za trik

18.08.2014 12:32

Politik Andrej Babiš (ANO) podle amerického novináře Erika Besta zapomíná, jak být byznysmenem. Napsal to na serveru fsfinalword.cz. Babiš si totiž půjčuje víc a dluží prý méně. Jde o trik, podle kterého si stát půjčí víc, ale vyjádřeno procentem HDP jeho celkové zadlužení poklesne.

Erik Best: Co to na nás Andrej Babiš  zkouší za trik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Erik Best na serveru fsfinalword.cz připomíná slova ministra financí Andreje Babiše ž června tohoto roku, kdy oznámil, že příští rok bude rozpočtový schodek 100 miliard Kč, ale zadlužení státu se nezvedne. Best poukazuje na to, že veřejnost jen stěží chápe, jak by toho docílil. „Využil by nějaký šikovný finanční derivát, do kterého by část dluhu zabalil a s přirážkou ji odprodal lehkověrným investorům?“ ptá se publicista.

Co přesně napsal Erik Best ZDE.

Řešení tohoto hlavolamu prý odhalil Babiš v sobotním Právu. „Deficit podle něj letos bude 90 miliard Kč a příští rok 100 miliard Kč, ale veřejný dluh jako procento HDP se sníží na 40,3 % (teď dosahuje 47,13 %, podle dluhového počítadla Aleše Michla), protože HDP vzroste. Tak v tom spočívá Babišův trik. Stát si půjčí víc, ale vyjádřeno procentem toho mlhavého ukazatele s názvem HDP jeho celkové zadlužení poklesne,“ shrnuje Best.

„Jde o standardní klam keynesiánských politiků, ale při jednání o bankovní půjčce nějaké firmě by neobstál. Politik Babiš zapomíná, jak být byznysmenem,“ uzavřel Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…