Exkluzivně na PL: Čínský velvyslanec o druhém fóru „Pásmo a Stezka“ pro mezinárodní spolupráci, které přineslo řadu výsledků

07.05.2019 11:38

ParlamentníListy.cz získaly jako jediné médium text velvyslance Čínské lidové republiky Zhanga Jianmina, ve kterém hovoří o úspěšném druhém fóru „Pásmo a Stezka“ pro mezinárodní spolupráci, které se konalo ve dnech 25. – 27. dubna se v Pekingu. Tento text vydáváme bez redakčních zásahů či úprav.

Exkluzivně na PL: Čínský velvyslanec o druhém fóru „Pásmo a Stezka“ pro mezinárodní spolupráci, které přineslo řadu výsledků
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Velvyslanec Zhang Jianmin

Ve dnech 25. – 27. dubna se v Pekingu úspěšně konalo druhé fórum „Pásmo a Stezka“ pro mezinárodní spolupráci. Měl jsem to štěstí, že jsem mohl v Číně doprovázet prezidenta Zemana s delegací a být přítomen na této výjimečné akci. Fórum přineslo řadu výsledků, které se projevily především v následujících třech ohledech:
 
Za prvé, posílení mezinárodního konsenzu o budování iniciativy „Pásmo a Stezka“. Fóra se zúčastnilo celkem čtyřicet vedoucích představitelů států a mezinárodních organizací a více než šest tisíc zahraničních hostů ze sto padesáti zemí a devadesáti dvou mezinárodních organizací. Během fóra bylo vydáno společné prohlášení účastníků kulatého stolu vedoucích představitelů, které specifikuje cíle a opatření vysoce kvalitního budování iniciativy „Pásmo a Stezka“, zachovává otevřený, zelený a transparentní koncept spolupráce „Pásmo a Stezka“, hájí vysoký standard, prospěšnost pro životy lidí a udržitelnost a opakuje závazky k posilování multilateralismu a k budování partnerství pro globální konektivitu, aby se zlepšily životní podmínky lidí ve všech zemích. 
 
 
Za druhé, prohloubení výsledků bohaté praktické spolupráce ve všech oblastech. Za šest let od zahájení iniciativy „Pásmo a Stezka“ dosáhly vlády, regiony a firmy z různých zemí řady konsenzů o spolupráci a přijaly důležitá opatření vedoucí k množství výsledků v rámci této iniciativy. Do dnešní doby podepsalo 127 zemí včetně České republiky a 29 mezinárodních organizací s Čínou dokumenty o spolupráci v rámci iniciativy „Pásmo a Stezka“. Čína jako hostitelská země fóra shrnula konkrétní výsledky spolupráce mezi jednotlivými stranami do seznamu o 283 položkách, který dokazuje množství výsledků spolupráce „Pásmo a Stezka“ v nejrůznějších oblastech jako jsou obchod a investice, udržitelný rozvoj, vzájemná reflexe mezi kulturami nebo technologické inovace. 
 
Za třetí, rozšíření otevřené a inkluzivní platformy pro mezinárodní spolupráci. V rámci iniciativy „Pásmo a Stezka“ představuje fórum nejvyšší platformu pro mezinárodní spolupráci, která se již stala důležitým kanálem pro upevňování konsenzu a plánování spolupráce mezi všemi zapojenými stranami. V průběhu tohoto fóra se uskutečnily slavnostní zahájení, kulatý stůl vedoucích představitelů, setkání na vysoké úrovni, dvanáct tematických fór a jedno shromáždění zástupců firem. Současně s pokračováním dvou- a trojstranné spolupráce bylo iniciováno založení více než dvaceti multilaterálních platforem pro dialog a spolupráci týkajících se čínsko-evropského vlakového spojení, přístavů, financí, cel, účetnictví, daní, energetiky, ochrany životního prostředí, kultury, think-tanků, médií a dalších oblastech, ve kterých všech jde hlavně o vzájemně výhodnou mezinárodní spolupráci. 
 
 
Prezident Zeman, který se letošního druhého fóra zúčastnil s početnou delegací, uskutečnil velmi produktivní schůzku s prezidentem Xi Jinpingem a kromě toho se setkal se zástupci mnoha čínských firem a byl svědkem podpisu řady dvoustranných dohod o spolupráci. Věřím, že za společného vedení nejvyššími představiteli našich dvou zemí budou obě strany dále prohlubovat vzájemnou politickou důvěru a rozšiřovat vzájemně prospěšnou praktickou spolupráci a že společné budování iniciativy „Pásmo a Stezka“ bude pokračovat, aby se úroveň čínsko-českého strategického partnerství stále zvyšovala. 
 
„Pásmo a Stezka“ má původ v Číně, ale s ní spojené příležitosti a dosažené výsledky patří světu. Čína je připravená posilovat spolu s Českou republikou strategickou konektivitu v rámci iniciativy „Pásmo a Stezka“, aktivně hledat další možnosti praktické spolupráce na ještě vyšší úrovni a v ještě více oblastech a podporovat rozvoj čínsko-české spolupráce „Pásmo a Stezka“ na ještě vyšším standardu, s vyšší kvalitou a efektivitou, aby starodávná hedvábná stezka v nové době ožila a poskytla energii globálnímu úsilí o vytvoření jedné komunity lidstva se společnou budoucností. 
 
Zhang Jianmin, velvyslanec Čínské lidové republiky
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…