Exmanažeři MUS se odvolali proti Diag Human

20.03.2012 9:19

Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) se odvolali proti předběžnému opatření, kterým se bývalý obchodník s krevní plazmou Diag Human SE pokusil získat miliardy korun z jejich kont ve Švýcarsku. O v přepočtu 12 miliard korun, které švýcarská prokuratura zablokovala při vyšetřování finančních machinací v MUS, se firma přihlásila v únoru. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob již dříve ČTK řekl, že Diag Human nemá na zablokované peníze žádný nárok.

Exmanažeři MUS se odvolali proti Diag Human
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle sobotní Mladé fronty Dnes (MfD) byly peníze obstaveny v civilním soudním řízení na základě toho, že firma Diag Human SE má ze srpna 2008 rozhodnutí arbitráže, že jí má Česko za zmařený obchod s krevní plazmou zaplatit miliardy. To se však dosud nestalo, a ČR je tak podle firmy jejím dlužníkem. Právník Jan Kalvoda, který Diag Human v Česku zastupuje, postup společnosti neobjasnil. "Jsem vázán mlčenlivostí a nejsem zmocněn komentovat exekuční řízení mimo českou jurisdikci," řekl deníku.

Diag Human nemá nárok, tvrdí ministerstvo

Obžalovaní exmanažeři MUS využili možnosti, odvolat se proti postupu Diag Human. "Rozhodnutí soudu je očekáváno v průběhu příštích týdnů," sdělila Aktuálně.cz mediální zástupkyně manažerů Alexandra Rudyšarová, někdejší šéfka státní agentury CzechInvest.

Ministerstvo financí ČR jakýkoli nárok Diag Human na peníze na švýcarských kontech odmítá. "Stát se o miliardy ve Švýcarsku aktivně hlásí, nikdo jej nemůže připravit o jeho pozici poškozeného," řekl ČTK mluvčí úřadu Jakob.

Švýcarská prokuratura loni koncem října oznámila, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z privatizované MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. V rámci vyšetřování zablokovali na několika kontech v přepočtu přes 12 miliard korun.

Švýcarský soud Česko odmítl

Soud ve Švýcarsku zamítl letos na začátku března odvolání, kterým se Česká republika chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům MUS. Stát se tím chtěl ucházet o blokované miliardy korun. Česko však i po zamítnutí odvolání zůstává v pozici poškozeného a zúčastní se dalšího řízení, v dubnu navíc podá civilní žalobu.

Diag Human vede spor s Českem kvůli obchodu s krevní plazmou téměř 20 let. Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…