Exministr Dobeš váhá s podporou církevních restitucí. Čeká, co řekne Klaus

05.09.2012 8:12

Prezident Václav Klaus zapůsobil na poslance Josefa Dobeše (nezařazený) v případě církevních restitucí. Dobeš je podpoří jen pokud bude hlava státu spokojená s garancemi, že nebude prolomena restituční hranice z února 1948. Informuje o tom deník Právo na svém webu.

Exministr Dobeš váhá s podporou církevních restitucí. Čeká, co řekne Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš odpočívá ve sněmovně

Pro Dobeše je důležité, že prezident i kardinál Dominik Duka chtějí garance, aby nedošlo k prolomení roku 1948. „Počkám si, jak se prezident postaví k premiérově dopisu, jestli to je pro něj dostatečná garance, a pak budu hlasovat,“ řekl Právu.

Hlavními garanty jsou Klaus s Dukou. Počkám, co na to řeknou

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) v dopise slibuje, že o prolomení hranice nemusí být obavy. Dobeš přesto za hlavní garanty považuje Klause a Duku.

Podle Práva Dobeš dosud pokaždé hlasoval pro vládní návrh majetkového vyrovnání s církvemi. Stále se prý kloní k tomu, že bude pro zákon hlasovat.

Nebojí se přitom vyloučení z klubu Věcí veřejných, kde je stále členem. „Nikde jsem to zatím neslyšel a nikdo to ani nezaznělo,“ reagoval pro Právo.

Dobeš souhlasí s prezidntem i ohledně zvýšení DPH

Klaus tak může nepřímo rozhodnout o osudu vlády Petra Nečase. Ta se ovšem zatím potýká se schvalováním daňového balíčku. Dobeš je odhodlaný hlasovat proti zvýšení DPH. I v tomto případě se staví na stranu prezidenta, který zvýšení daně z přidané hodnoty označil za ekonomickou sebevraždu.

Klause s Dobešem pojí přátelské vztahy. Prezident poslance v minulosti označil za nejlepšího ministra školství. Dobeš si také na ministerstvo přivedl bývalého šéfa konzervativní Akce D.O.S.T. Ladislava Bátoru, který má rovněž ke Klausovi blízko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…