Expert: Pokud Rusové připojí okupovaná území Ukrajiny k federaci, mohou zde rozmístit jaderné zbraně

23.07.2022 12:31

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček čte prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že geografické cíle Ruska na Ukrajině nyní už zahrnují i okupované území na jihu země, jako snahu Ruska najít argumenty pro pokračování války. „Připojením území by teoreticky na nich mohlo rozmístit taktické jaderné zbraně,“ uvádí v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Expert: Pokud Rusové připojí okupovaná území Ukrajiny k federaci, mohou zde rozmístit jaderné zbraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tank T-90

„Ruský režim se stále snaží na diplomatické a rétorické rovině profilovat jako ochránce občanů Donbasu,“ říká Pavel Havlíček, že prohlášení Lavrova je z hlediska oficiálně uváděných strategických cílů Ruska poněkud překvapivé. „Oni tím totiž uznávají skutečnou realitu na Ukrajině, která jde nad rámec Donbasu,“ zmiňuje, že je třeba se ptát, z jakého důvodu se rétoricky do této pozice posouvají a jaké mají další záměry s okupovanými teritorii.

  • Původní zdroj ZDE

Nezávislý server Meduza s odvoláním na zdroje z Kremlu a z prezidentské administrativy uvedl, že Kreml chystá připojit okupovaná území Ukrajiny jako nový federální okruh. K tomu Havlíček uvádí: „Pokud se podíváme na ruské zákony, tak v okamžiku, kdy by se regiony staly součástí Ruské federace, by Moskva mohla na základě vnitřních norem nasadit silnější nástroje, například i taktické jaderné zbraně.“

Lavrov vysvětluje nové geografické cíle Moskvy tím, že Západ dodal Ukrajině zbraně dlouhého dosahu včetně amerických salvových raketometů HIMARS a Moskva nemůže dovolit, aby ohrožovaly Rusko.

Rusko si dle Havlíčka jen hledá záminky pro to, proč v konfliktu pokračovat a dále jej eskalovat. „To se skutečně nedá brát jako validní argument. Ty údery těmito typy zbraní, především raketami HIMARS, nebyly primárně směřovány na ruské území, ale třeba na sklady munice, které jsou na okupovaném teritoriu. Ten argument je skutečně jalový,“ dodává Pavel Havlíček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…