Expert promlouvá: Vyvadil nerozumí sociálním sítím. S ruskou propagandou je to takto

02.04.2015 18:40

Expert na sociální média Josef Šlerka ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu vysvětloval, jaký vliv měly sociální sítě v projevech podpory i odporu amerického konvoje projíždějícího Českem. Zmínil i ParlamentníListy.cz a konstatoval, že Jiří Vyvadil sociálním sítím nerozumí. Zkritizoval ale i Pavla Šafra a osvětlil, proč někteří lidé čtou „antisystémová média“.

Expert promlouvá: Vyvadil nerozumí sociálním sítím. S ruskou propagandou je to takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Pokud jde o konvoj, lidi prý lákal především pohled na obrněnou techniku. Role sociálních sítí se podle Šlerky přeceňuje při svolávání podpory či odporu proti konvoji. Nejviditelnější asi byla skupina kolem Jiřího Vyvadila, která ale nakonec naprosto selhala. Naproti tomu komunisté odvedli klasickou politickou práci a zorganizovali protiakci. „Já se přiznám, že příliš nerozumím tomu, proč se komunisté rozhodli podporovat neokonzervativního Vladimira Putina, ale to je jejich věc,“ konstatoval Šlerka.

  • Další fotogalerie ZDE

Jiří Vyvadil je prý z generace, která už „trollování“ nestíhá

V případě pana Vyvadila se prý ukazuje, že především sociálním sítím nerozumí, jeho příspěvky prý byly jen emocionálními výkřiky. „Objevovaly se třeba na Parlamentních listech a jen zvyšovaly proklikovatelnost,“ konstatoval host. Na druhé straně stál novinář Pavel Šafr, který ale také nepředkládal argumenty, což je škoda. Debata o NATO by přitom probíhat měla. Zajímavé kritické názory zaznívají např. v Deníku Referendum.

Vyvadilovi prý uškodili i trollové, tedy internetoví provokatéři, kteří mohou šířit různé názory i za úplatu. Někdejší senátor Vyvadil je prý z generace lidí, kteří mohou jen těžko obstát v této formě „zábavy“. Pro řadu lidí je totiž trollování jen zábavou a její odhalení vyžaduje často náročnou intelektuální činnost.

Pokud jde o ruskou propagandu, ta se prý snaží vykreslit Česko jako stát relativně blízký Kremlu, k čemuž nahrává i cesta prezidenta Miloše Zemana do Moskvy.

Proč lidé čtou alternativní média

V obecné rovině se vyjádřil i k práci webů, které bývají označovány za proruské, což podle Šlerky není zcela přesné. Jsou to média, která se orientují na prezentaci alternativních teorií, jež jsou v opozici proti hlavnímu proudu, najdeme tam např. myšlenky o alternativní medicíně. Podstatným rysem je zkrátka „antisystémovost“. Zajímavé je, že tyto weby často ani nikdo nemusí platit, vznikají na základě činnosti dobrovolných pisatelů. A proč se jim daří? Podle hosta především proto, že lidé dnes často chtějí číst to, co je utvrzuje v jejich názorech.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…