Expert promluvil o bojích v islámském světě: Bez pozemní invaze nic nedokážeme. Bude to boj na léta

23.09.2014 22:12

Pokud bude chtít koalice států za účasti USA, Kataru Saudské Arábie a dalších zemí namířená proti Islámskému státu radikály skutečně zničit, neobejde se to bez pozemní operace, alespoň podle názoru Šádího Shanaáha, odborníka na Blízký východ, jenž vystoupil ve vysílání on-line televizního kanálu DVTV.cz. Upozornil však, že zničení těchto radikálů fakticky nemusí vést k vyřešení hlubšího problému v islámském světě.

Expert promluvil o bojích v islámském světě: Bez pozemní invaze nic nedokážeme. Bude to boj na léta
Foto: Archiv
Popisek: Irák

„Bez toho, aniž by Islámský stát zastavila nějaká dobře organizovaná, motivovaná a dobře vyzbrojená pozemní armáda, tak nelze počítat s úspěchem typu zničení Islámského státu, ale lze jeho expanzi zastavit, což se teď děje,“ prohlásil expert hned v úvodu svého vystoupení. A zatímco na území Iráku funguje jakási spolupráce mezi vzdušnými silami a kurdskými vojáky, tak v Sýrii se bude podobná spolupráce hledat jen obtížně.

„Syrský režim pořád říká, že by chtěl, aby s ním Američané více spolupracovali, protože je to obrovská příležitost pro legitimizaci prezidenta Bašara Asada,“ upozornil Shanaáh. Zatím ale k žádné takové spolupráci nedošlo. A Islámský stát profituje právě z toho, že teď existuje na území, kde chybí jasně daná státní moc. Kdyby se chtěl ale rozšířit dál, podle odborníka se mu to velmi pravděpodobně nepodaří. Mimo jiné i proto, že nemalou energii vynakládá na to, aby fungoval jako stát a zajistil určitý systém institucí „svým lidem“.

K akci koalice států navíc neexistuje mandát OSN a tady se otevírá prostor pro otázku, zda je lepší čekat na rozhodnutí fakticky zablokované Rady bezpečnosti OSN, nebo postupovat bez tohoto posvěcení. Pak však čelíme riziku, že takto svévolně bude postupovat kdokoliv.  

Islámský stát jako symptom hlubšího problému

Shanaáh zároveň poznamenal, že zrod Islámského státu je symptomem jednoho hlubšího problému, se kterým se potýká řada muslimských států. Jsou to státy do značné míry autoritativní, jistou míru svobody umožňují především ve vyznávání islámské víry a to v některých případech může vést i k tomu, co teď vidíme na území Iráku a Sýrie. Tento problém ale nedokáže vyřešit žádná koalice států, to si musí vyřešit jednotlivé státy samy.

„Koalicí se Spojenými státy se nevyřeší ta podstata špatného politického systému v arabských zemích,“ řekl jasně odborník. "Já se obávám, že je před námi mnoho let krveprolití,“ pokračoval. Na mezinárodní úrovni by přitom nemělo být smyslem soupeření o geopolitický vliv, který v oblasti vidíme a ještě uvidíme, ale mělo by jím být zajištění míru k poklidnému životu pokud možno všech lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…