Exprimátor Svoboda promluvil o výhrůžkách a tlacích na magistrátu

27.02.2014 11:19

Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) vyjádřil v rozhovoru pro Lidové noviny přesvědčení, že ve filozofické rovině vyhrál on. „Ví se, že politika se v Praze začala měnit. Změnila se pražská ODS, kde se za mého vedení změnily systémy vedení. V tom jde o zásadní vítězství,“ říká Svoboda.

Exprimátor Svoboda promluvil o výhrůžkách a tlacích na magistrátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda předal hasičské dodávkové automobily starostům sedmi městských částí pro jejich sbory dobrovolných hasičů

V úvodu rozhovoru popsal Bohuslav Svoboda okolnosti, za kterých ho Tomáš Hrdlička přivedl do politiky. Jejich seznámení prý spadá do doby, kdy byl Svoboda prezidentem lékařské komory a měl řadu konexí. S Tomášem Hrdličkou ho prý před komunálními volbami seznámil poslanec ODS Boris Šťastný. „Naše první setkání bylo velmi zajímavé, rozuměl politice, každého znal, měl spoustu informací,“ vzpomíná Svoboda s tím, že měl dojem, že je pravicovým politikem. „Dohodli jsme se, že bych se podíval do politiky aktivně. Přijal jsem nominaci do voleb a ve vedení pražské ODS se dohodlo, že budu jejím celopražským lídrem,“ říká ke svému vstupu do politiky bývalý primátor.

V roce 2011 však Svoboda na magistrátu odvrhl ČSSD a podle LN de facto vypověděl Hrdličkovi pakt. „Na změně koalice jsme pracovali docela dlouho. Věděl jsem, že to nebyla správná pravicová politika. Změna koalice samozřejmě přinesla mocenské oslabení pro ČSSD, respektive oslabení vlivu části ODS, která tíhla k sociální demokracii. To vyvolalo protitlaky. Věděl jsem však, že proti sobě budeme mít ekonomicky silnou opozici. Výsledkem byly různé výhrůžky…“ prozradil mimo jiné Svoboda.

Byla to politická naivita

Jak se dívá exprimátor na otázku, zda nebylo politickou chybou nebo i naivitou spojovat svůj politický start s lobbisty a lobbistickými podnikateli, prozradil Svoboda v rozhovoru pro LN. „Byla to politická naivita. Na začátku jsem byl ale přesvědčen, že lidé kolem mě mají stejný zájem na tom, aby politika vypadala jinak. Mýlil jsem se, můj pohled na dění na magistrátu byl jiný. Proto jsem prásknul do stolu. Je potřeba pohlídat si, kdo je kdo v politice. Změna koalice byla zásadní. Vynesli jsme na povrch kauzy dopravního podniku, úklidu, plynáren a tak dále. Mysleli, že budu figurka, nestalo se,“ říká Svoboda.

LN však připomněly, že Svoboda teď čelí obvinění v kauze Opencard a bude muset k soudu a zároveň, že předčasně skončil jako primátor. Komu tedy náleží vítězství? Hrdličkovi, nebo Svobodovi?  „Ve filozofické rovině jsem ale vyhrál já. Ví se, že politika se v Praze začala měnit. Změnila se pražská ODS, kde se za mého vedení změnily systémy vedení. V tom jde o zásadní vítězství. Na radnici máte rozklikávací rozpočet, zveřejňují se smlouvy, vznikly elektronické aukce,“ vypočítává své úspěchy Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…