Exsenátor KSČM: Strany ukradly pracujícím 1. máj

01.05.2012 22:14

Bývalý senátor KSČM Vlastimil Balín si stěžuje, jak si politické strany- zejména KSČM a ČSSD- přivlastnily ušlechtilou myšlenku svátku práce. Teď se podle něj nedůstojně přetahují, kdo jej oslaví důstojněji.

Exsenátor KSČM: Strany ukradly pracujícím 1. máj
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Podle Balína by právě v současné krizi stálo za to, aby se svátek práce místo slavení využíval k boji za práva pracujících. „Svátek práce symbolizující den boje za práva pracujících se však v ČR již více než dvacet let neslaví,“ myslí si Balín. Podle něj si jej přivlastnily politické strany, zejména KSČM a ČSSD, „soupeříce mezi sebou, kdo jej slaví důstojněji.“ Mimo nich jej v poslední době zneužívá pro své zviditelnění spousta extremistických a nacionalistických seskupení typu DSSS.

Na těchto akcích se podle Balína zviditelňuje řada stranických tlachalů, nemajících o tradici a symbolice tohoto dne hlubší znalosti. „Opět budou dělat různé paralely a retrospektivy minulosti na současnost a projektovat ji v obraze světlé budoucnosti, kterou samozřejmě zabezpečí jen a jen jejich strana.“

I další prvomájové téma- svátek lásky- si podle něj usurpuje ODS pro svou „májovou merendu“ na Petříně. „Jiným barvám lásky a se tam místa bude nedostávat,“ myslí si exsenátor.

Zároveň věří, že lidé se vykašlou na politická shromáždění a sami oslaví svůj první máj „bez patosu, dogmatismu a tak nějak lidsky.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…