F-35 pro ČR? Nejen pro naši obranu, budou plnit i závazky NATO, zjistil Pavel

02.10.2023 18:50 | Monitoring

Prezident Petr Pavel je přesvědčený, že se politika v Evropě mění k horšímu a místo dialogu se stále více stává místem konfrontace a snahou své protivníky překřičet nebo očernit. „Byli jsme toho svědky naposledy na Slovensku, kdy ta kampaň byla místy opravdu nechutná,“ uvedl Pavel, že populisté získávají laciné body na ožehavých tématech, jako je únava z války na Ukrajině.

F-35 pro ČR? Nejen pro naši obranu, budou plnit i závazky NATO, zjistil Pavel
Foto: Facebook
Popisek: Petr Pavel

„Politika v Evropě se mění a v řadě zemí bohužel k horšímu. Politika se stává místem konfrontace místo jednání, snahou často svoje politické protivníky ne udolat argumenty, ale překřičet nebo nějak očernit. A teď jsme to viděli na slovenských volbách, kdy ta kampaň byla místy opravdu nechutná. Ale nesmíme polevit v tom boji a snaze, aby se z politiky zase stal souboj idejí,“ prohlásil Pavel v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ve slovenských předčasných volbách uspěl Robert Fico, který mimo jiné prohlásil, že Slovensko už nedá Ukrajině ani náboj. „To by znamenalo, že Ukrajina dříve či později prohraje a vyhraje Rusko. A vyhraje nejen tím, že naplní své cíle, ale zároveň je to vnitřně morálně posílí, že pravidla se mohou porušovat, pokud máte dostatečnou sílu, a to by bylo v neprospěch nás všech,“ uvedl prezident. „Příspěvek Slovenska sám o sobě Ukrajinu nezachrání ani nepotopí, ale je to důležité kvůli naší jednotě, kterou když začneme narušovat, dáváme tím za pravdu ruským názorům,“ dodal Pavel.

Komentoval také slova Roberta Fica a dalších, jako je Viktor Orbán, že by se mělo přestat válčit a začít jednat o míru. „Je to věc, kterou bychom si všichni přáli, ale aby se mohlo začít jednat o míru, musí být naplněna minimálně podmínka, že spolu obě strany budou chtít jednat. A kde jedna alespoň částečně respektuje tu druhou. Já když jsem poslouchal ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na summitu OSN, tak úplně popřel existenci Ukrajiny jako suverénního státu, a proto naprosto nechápe, proč mluvíme o agresi. Pro něj to agrese není, protože Ukrajinu nevnímá jako suverénní stát,“ vysvětloval Pavel.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36093 lidí
„A za další ani nevnímá ukrajinskou vládu jako legitimní, ale jako loutkovou nacistickou vládu dosazenou Západem, se kterou Rusko ani jednat nebude. Takže jediné řešení, jak z pozice Ruska dosáhnout míru, je to, že předloží své podmínky a svět se s nimi smíří. Zrovna Česká republika se svojí zkušeností z Mnichova by neměla takové pojetí míru akceptovat, Ukrajina je tou napadenou zemí a ona by měla být tou zemí, která stanoví podmínky příměří, a ne aby se to řešilo takzvaně o nás bez nás,“ je přesvědčený prezident.

V České republice v poslední době sílí únava z války na Ukrajině, což je podle Pavla přirozená věc. „Ten fenomén je zákonitý a je dobře zdokumentován z jiných válek a nedá se mu nijak zamezit ani předstírat, že neexistuje. Dochází i k tomu, že obrázky z Ukrajiny, které nás ještě loni šokovaly, dnes bereme už jen jako statistiku a nijak s námi nepohnou. Více než válka nás už pálí ceny potravin, energií a tak dále a válka na Ukrajině už nás tolik nezajímá, to je přirozené. A je úkolem politiků, aby připomněli, že ta válka stále trvá a je tu kousek od nás a nikdy není zaručeno, že se nerozroste i na další území,“ apeloval Pavel.

„Bohužel jsou politici, kteří zneužívají tu únavu z války nebo využívají nějaké ojedinělé případy, kdy Ukrajinci na našem území se negativně chovají, k tomu, aby vytvářeli nálady proti Ukrajincům, a stavějí rovnici, že buď budeme pomáhat našim občanům, nebo Ukrajině, jako by to nešlo dělat dohromady. To jsou hodně lacině získané politické body,“ prohlásil prezident.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
Vyjádřil se také ke kritizovanému nákupu drahých amerických stíhaček F-35. „K nákupu jsem byl zpočátku skeptický, a to nejen kvůli pořizovací ceně. Ten letoun je ale v současnosti nejmodernější na světě, má rozsah schopností, který výrazně překonává současný gripen. A mě zajímalo, zda to budeme moci plně využít, abychom si nekoupili něco, co budeme využívat z 20 %. Armáda mě ujistila, že se bude pracovat opravdu plně s tím rozsahem i v rámci těch navazujících věcí. A druhé skeptické očekávání bylo v tom, zda takový nákup neohrozí modernizaci dalších složek armády, ale to bude zajištěno, jak je uvedeno v dlouhodobém plánu armády a Ministerstva obrany. A také jsme přijali závazek 2 % HDP na obranu, takže ty obavy by se neměly potvrdit, a budeme moci využívat těch výhod strojů F-35 jak při vlastní obraně, tak v rámci závazků NATO,“ podpořil Pavel nákup stíhaček za stovky miliard.

Vnitřní politická situace u nás podle něj není tak špatná, jak by se z poslední doby mohlo zdát. Vnitřní politická situace u nás je dlouhodobě označována za vyhrocenou, ale podle prezidenta Pavla to není ještě tak špatné jako v některých jiných zemích, příkladem právě na Slovensku. „Je ale neustále potřeba pracovat na tom, abychom trpělivě vedli jednání na úrovni vlády a také s opozicí, a celkově kultivujeme naše politické prostředí, o což se snažím, ačkoliv někdo může namítat, že ty výsledky nejsou tak rychlé,“ dodal Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My tomu rozumíme. Letadla F-35 nejsou pro ochranu ČR ale pro plnění zájmů USA., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNesrsta , 03.10.2023 13:00:28

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…