FOTO Andrej a Monika Babišovi dorazili za prezidentem do Lán na oběd. Pak se Zeman otočil k novinářům a „potěšil“ je jednou větou…

02.01.2018 14:36

FOTO Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou obědvají v Lánech na zámku s prezidentským párem. Novoroční oběd prezidenta s předsedou vlády a jejich manželkami v druhý lednový den je letitou tradicí. Dopřejí si třeba kachní paštiku nebo svíčkovou.

FOTO Andrej a Monika Babišovi dorazili za prezidentem do Lán na oběd. Pak se Zeman otočil k novinářům a „potěšil“ je jednou větou…
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš s drahými polovičkami při novoročním obědě v Lánech

Na dlouholetou tradici novoročních obědů s prezidentem navázal i nový premiér Andrej Babiš (ANO). Na lánský zámek v úterý po poledni dorazil spolu s manželkou Monikou.

„Byl to pro vás hluboký zážitek, nepochybuji o tom,“ neodpustil si prezident Zeman s vysmátou tváří poznámku na adresu přítomných novinářů poté, co oba páry zapózovaly před objektivy. Před zraky kamer a fotoaparátů se ještě premiér Babiš s chotí zapsali do pamětní knihy.

Poté se už odebrali do útrob prezidentského zámku a cestou Miloš Zeman stihl v doslechu novinářských mikrofonů oznámit, že bude svíčková.

Kromě svíčkové na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem se podávala kachní paštika ve slaninovém přebalu se žampiony dušenými v portském víně, hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi a jako dezert zmrzlinový pohár s čerstvě krájeným ovocem.

Jedním z témat, které bude prezident s premiérem během oběda probírat, bude téměř jistě nadcházející hlasování o důvěře vládě, které se uskuteční za týden ve středu. Osud současného menšinového Babišova kabinetu je však nejistý. Předpokládá se, že napoprvé důvěru nezíská. Zasedání se osobně zúčastní i prezident republiky, který už nedávno slíbil, že novou vládu před hlasováním podpoří.

Foto: Hanka Brožková - KPR

Novoroční oběd se letos nepochybně ponese v mnohem přátelštější atmosféře než v předchozích letech, kdy byl premiérem Bohuslav Sobotka. Ten měl, zvláště v druhé půlce svého mandátu, s prezidentem často velmi vyhrocené vztahy.

Téma novoročního oběda bylo dokonce před dvěma lety tématem dohadů v médiích, když Sobotka veřejně oznámil, že Zeman pozval pouze jeho, a nikoli též manželku. To následně prezident důrazně popřel s tím, že pozval jak Sobotkovu manželku Olgu, tak jejich dvě děti. „Je to lež jako věž,“ reagoval tehdy prezident Zeman na Sobotkovo tvrzení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…