FOTO Pozdvižení v ulicích Brna: Ustavující sněm Trikolóry začal průvodem. A v něm...

28.09.2019 11:02

Ustavující sněm hnutí Trikolóra začal na brněnském Zelném trhu ve stínu katedrály. A začal zvesela – průvodem s mažoretkami a muzikou. Na náměstí se shromáždilo možná až tisíc stoupenců nového hnutí.

FOTO Pozdvižení v ulicích Brna: Ustavující sněm Trikolóry začal průvodem. A v něm...
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Václav Klaus a Zuzana Majerová Zahradníková pod vlajkami Trikolóry

„Dopředu místní členové, abychom nezatočili někam na Prýgl,“ prosil před startem průvodu zakladatel hnutí, poslanec Václav Klaus. Důvody, proč sněm začal právě průvodem po městě, jsou podle něj v zásadě dva. První je historický – oslava svátku českého patrona svatého Václava. A druhý zdravotní – procházka na čerstvém vzduchu.

Průvod vyrazil ulicemi Brna v devět hodin. V čele šla trojice mažoretek, doprovázených živou pochodovou hudbou. Za nimi pod trojicí praporů v národních barvách zakladatelé hnutí Václav Klaus a Zuzana Majerová Zahradníková.

V průvodu byl k vidění například i bývalý poslanec a právník Zdeněk Koudelka, který v Trikolóře vystupuje jako expert na otázky spravedlnosti. Nesl vlajku s moravskou orlicí, připomínající jeho dlouhodobé téma práv Moravy.

Místní občané na průvod reagovali většinou příznivě. Fotografovali si mažoretky v čele, jejichž choreografie byla opravdu nápaditá.

Červená, modrá a bílá na tramvaji i v průvodu

Průvod centrem Brna minul nejzásadnější místní památky moderního umění, až došel na Moravské náměstí. Tam se Václav Klaus chopil megafonu a průvod kolem půl desáté ukončil.

V improvizovaném vystoupení před vodotryskem pak Václav Klaus promluvil o tom, že svatý Václav je pro naše dějiny důležitou postavou a že Václavů jako jména ubývá. „Všem maminkám v očekávání bych poradil, aby toto krásné české jméno zvážily,“ zavtipkoval.

Účastníci průvodu se pak odebrali na sněm odehrávající se v hotelu Cosmopolitan, původním Boby centru. Když více než kilometrový had účastníků procházel ulicemi Brna, vzbuzoval spíše sympatie místních. Jediná výjimka nastala při průchodu kolem umělecké kavárny, kde si Václava Klause a účastníky průvodu fotografoval jeden z místních hipsterů.

Sněm má začít v jedenáct hodin. Na programu má volbu vedení hnutí. Jediným kandidátem na předsedu je Václav Klaus, přičemž na novinářské galerii se pozastavují nad tím, že tisková zpráva, rozdaná na začátku, v titulku avizuje „předsedou Václav Klaus“. V textu je pak specifikováno, že je to „očekávaný formální výsledek dnešního jednání“.

Na sněmu by měl vystoupit jako host z ciziny poslanec německého Bundestagu Petr Bystroň, přes video by měl poslat pozdrav vítěz britských eurovoleb Nigel Farage.

Kromě toho mají vystoupit autoři programu Trikolóry. Nejočekávanějším je bývalý prezident Václav Klaus, autor kapitoly zahraniční politika, který má vystoupit v patnáct hodin.

„Být rebelem dnes znamená podporovat Trikolóru. Konzervatismus je punk dneška,“ vzkazuje Václav Klaus. Nejlepším politickým marketingem je podle něj zásadová politika. „Víme, že na nás budou naši protivníci útočit, protože my přinášíme změnu,“ říká Václav Klaus.

V jedenáct hodin intrádou speciálně složenou bývalým ředitelem Základní umělecké školy ve Vsetíně bylo jednání zahájeno. Moderátoři pak s gratulací k svátku pozvali zakladatele hnutí Václava Klause, kterému byl jako dárek předán cyklistický dres s logem hnutí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…