Fiala hájil rozpočet. Bankéř ho vyzval, ať se stydí

27.10.2022 21:36

Stát příští rok vyplatí ze své pokladny bezmála o 300 miliard korun víc, než vydělá. Premiér o rozpočtu mimo jiné řekl, že zajišťuje bezpečnost, nad čímž investiční bankéř Ondřej Jonáš kroutil v pořadu Interview ČT24 nevěřícně hlavou. „Styděl bych se. Jen to ukazuje, jak málo si ceníme života,“ uvedl s tím, že je nutné tlačit na vládu, aby se začala chovat hospodárněji. Deficit státního rozpočtu jej při zadluženosti naší země „nevzrušuje“, je třeba však investovat efektivně.

Fiala hájil rozpočet. Bankéř ho vyzval, ať se stydí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

„V nejisté době, ve které jsme, je dobře mít rozpočet v takovém odhadu, těch zhruba 300 miliard by mě vůbec nevzrušovalo. V procentech s HDP je to celkem zanedbatelná položka. Česká republika pořád se zadlužením okolo, tuším, 42 procent HDP je vlastně ve velice dobré pozici. Je na extrémně nízké úrovni zadluženosti. To bych neřešil. Žádná hysterie, to číslo mě vůbec nevzrušuje a neznepokojuje,“ uvedl Jonáš ke schodku 295 miliard.

Záznam celého pořadu najdete ZDE.

Premiér Petr Fiala (ODS) o rozpočtu říká, že zajišťuje bezpečnost, nutné investice a nadstandardní pomoc občanům. Právě nad zmíněnou bezpečností si Jonáš dovolil polemizovat: „No, bezpečnost, já bych se styděl za to, že tam nejsou dvě procenta HDP na obranu. Doba je nejistá, jsme ve válce. Náš nedoplatek na bezpečnost je velice špatný signál o tom, jak málo si ceníme života, jak málo si ceníme obrany života a bezpečnosti. Byl bych velice rád, kdyby Česká republika udělala v této oblasti něco víc.

A pokud budeme mluvit o energetice, tak si myslím, že investice dívající se dopředu do infrastruktury a do vzdělanosti, vědy, výzkumu, přesměrování českého průmyslu na vyšší úroveň přidané hodnoty a tak dále by měly být v rozpočtu daleko více posíleny, než tam jsou.

Velice záleží na tom, jak kvalitně se peníze použijí, aby ta efektivita vynaložených peněz odpovídala ceně, kterou za to společnost dává. Investice musejí být efektivní, musí být dozor a citlivost na kvalitu provedení a na jejich trvanlivost, v tom stále kulháme. Česká politická reprezentace se bude muset věnovat dlouhodobé udržitelnosti,“ pokračoval investiční bankéř.

„Jinými slovy, my musíme tlačit vládu a administrativu k daleko efektivnějšímu chování a hospodárnějšímu chování, aby se vynaložené prostředky projevily v bohatství celé společnosti,“ podotkl, že to je daleko důležitější než samotné číslo výše deficitu státního rozpočtu.

Zopakoval, že se vláda nevěnuje dlouhodobým strukturálním problémům, které do budoucna bude nutné řešit, chybí k tomu odvaha. „Bylo by dobré, aby i voliči sami si tak trošku došli k představě toho, jak spravovat věci veřejné do budoucna,“ doplnil investiční bankéř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…