Fiala může být v klidu. Ani za rok neprošustruje tolik co USA za jeden den

04.10.2023 19:40 | Monitoring

Vláda Petra Fialy se i přijetím kritizovaného konsolidačního balíčku snaží udržet schválený rozpočet na rok 2023 se schodkem 295 miliard korun. V příštím roce podle ministra financí Zbyňka Stanjury počítá se schodkem 252 miliard korun, což velmi kritizuje třeba Miroslav Kalousek. Úplně jiná čísla ale trápí Spojené státy americké, kde aktuálně roste státní dluh denně o 275 miliard dolarů (více než šest bilionů korun).

Fiala může být v klidu. Ani za rok neprošustruje tolik co USA za jeden den
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Fialův kabinet stanovil schodek rozpočtu na rok 2023 na 295 miliard korun. Na konci září činil schodek zejména díky výnosům z majetkové účasti státu v akciové společnosti ČEZ a vysokému inkasu daně z příjmů právnických osob 180 miliard korun, přitom ještě v květnu byl schodek 271 miliard korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury by se i přes očekávané velké výdaje v posledních třech měsících roku mohlo podařit stanovený rozpočet splnit.

Na příští rok vláda schválila rozpočet, který počítá i po přijetí úsporných opatření se schodkem 252 miliard korun. To kritizuje jak opozice, tak exministr financí Miroslav Kalousek. „V žádném případě se nejedná o odpovědný rozpočet. Je to rozpočet, který extrémně zadlužuje budoucnost a silně podpoří inflaci. Ještě horší je střednědobý výhled na léta 2024 a 2025. Navrhované deficity 235 a 220 miliard jsou konsolidací jen kosmetickou, spíše jsou jen konzervací špatného hospodaření,“ reagoval Kalousek a připomněl, že ještě v květnu vláda tvrdila, že schodek v roce 2024 bude jen 210 miliard a nic většího by ve skutečnosti nebylo konsolidací.

Naprosto jiná čísla se ale řeší ve Spojených státech. Skupina Zerohedge na síti X (dříve Twitter) informovala, že celkový dluh USA před pár dny přesáhl 33 bilionů dolarů, přičemž tempo zadlužování je v poslední době opravdu zběsilé. Spojené státy se nyní zadlužují tempem 275 miliard dolarů za jeden den, což je dvakrát více, než je celkový dluh České republiky.

Celkový dluh USA, který se počítá již od vyhlášení republiky po válce o nezávislost, nyní činí 33 bilionů dolarů a za jeden měsíc se zvýší o další bilion dolarů. Celkový dluh České republiky od roku 1993 přitom činí oproti USA směšné tři biliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…