Fiala přivezl na sněm STAN podporu Rakušanovi: Příkladně zvládáme uprchlickou krizi. I díky němu

23.07.2022 11:22

Premiér Petr Fiala (ODS) v sobotu dopoledne promluvil na sněmu hnutí STAN, které si volí nové vedení. Delegátům sdělil, že koaliční vláda funguje dobře, Víta Rakušana chválil především v otázce zvládnutí uprchlické krize. Připomněl, že budou čelit složitému období: „Věřím však, že nadcházející měsíce zvládneme, přestože to nebude lehké,“ doplnil předseda vlády.

Fiala přivezl na sněm STAN podporu Rakušanovi: Příkladně zvládáme uprchlickou krizi. I díky němu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala na volebním sněmu STAN.

Předseda vlády Petr Fiala svůj projev započal vzpomínkou na to, co delegátům sněmu STAN řekl přesně před rokem.

„Vyslovil jsem přání, abychom dostali příležitost spolupracovat a společně mohli dát Česko dohromady. Tu příležitost jsme od voličů dostali. A co jsem říkal před rokem, to platí i teď. A je to možná ještě důležitější než kdykoli dříve. Vytváříme společně vládu, jsme partneři, kteří mají nejen společné hodnoty a společné cíle, ale hlavně společnou odpovědnost za naši zemi a za její budoucnost,“ ocenil premiér spolupráci s hnutím STAN s tím, že je čeká nelehký úkol, ale věří, že ho zvládnou.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
Česko podle něj potřebuje v tak nesmírně složité situaci dobrou vládu – zde vyzdvihl předně téma Ukrajina. „Lidé kvůli válce na Ukrajině čelí nebývalým hospodářským a sociálním hrozbám a výzvám. A potřebují naši pomoc. Musíme naší zemi zajistit energetickou bezpečnost, kterou minulé vlády trestuhodně zanedbaly. Máme odpovědnost vyplývající z předsednictví v EU. Aktivně pomáháme Ukrajině a zajistili jsme azyl jejím občanům, kterých jsme v přepočtu na obyvatele zaregistrovali nejvíce v Evropě,“ připomněl Petr Fiala.

„A musíme zvládnout důsledky inflace a drahoty, rozdmýchané nekompetentní a nehospodárnou politikou populistů. Jsme v situaci, v níž žádná jiná vláda v moderních dějinách České republiky nestála. Toto je naše společná mise a v ní nesmíme zklamat, jinak by důsledky pro Českou republiku byly opravdu katastrofální,“ apeloval ministerský předseda.


Premiér Petr Fiala. (Screen: ČT24)

Závěrem zkonstatoval, že koaliční vláda funguje dobře a významný podíl má i hnutí STAN: „Příkladně zvládáme uprchlickou krizi. A to především díky předsedovi Rakušanovi a jeho týmu, který na Ministerstvu vnitra odvádí opravdu skvělou práci, a nejen při řešení uprchlické krize. Chci Vítkovi poděkovat i za naši spolupráci. Věřte mi, že to není fráze. Jako předsedové koaličních stran si důvěřujeme. A na důvěře je postaveno i celé fungování vlády,“ pravil premiér Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…