Fiala šampión. Po invazi Putina by vydrtil volby a vládl dál

17.03.2022 15:04

V případě, že by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by hnutí ANO Andreje Babiše. Získalo by 27,9 procenta, což je oproti únoru méně o 0,8 procenta. Stříbrnou příčku by získali občanští demokraté, třetí by skončili okamurovci. V případě součtu preferencí stran současné pětikoalice pak dojdeme k číslu 45,3 procenta. Průzkum se uskutečnil ve dnech 10.-16. března.

Fiala šampión. Po invazi Putina by vydrtil volby a vládl dál
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 27,9 %, což představuje oproti únoru tohoto roku pokles (0,8 %). 

Na druhém místě by v březnu skončila Občanská demokratická strana v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 19,1 procent. Oproti minulému měsíci si tak občanští demokraté polepšili o 1,8 procentního bodu. Je zcela zjevné, že se v nynějších preferencích odráží celospolečenská nálada spojená s probíhajícím válečným konfliktem na Ukrajině. Nárůst preferencí největší vládní politické strany je spojen se současnou euforií Čechů, kteří chtějí jakýmkoli způsobem Ukrajině pomoci a vyjádřit tak svou solidaritu. Jak se však tento trend bude dále v budoucnu vyvíjet, to bude primárně záviset na tom, jakým způsobem se podaří vládní koalici právě v čele s občanskodemokratickým premiérem Petrem Fialou řešit důsledky konfliktu na Ukrajině na domácí politické scéně, píše společnost SANEP.

Třetí pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny by nyní obsadilo hnutí SPD v čele s jejím předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 12,7 procent, což znamená oproti minulému měsíci nárůst voličských preferencí o 1,5 procentního bodu. SPD začíná růst i díky hlasům stran a hnutí, které se v minulých volbách do Sněmovny nedostaly a voliči, jejichž hlasy propadly, své preference teď směřují tam, kde budou vidět a kde budou moci v reálné politice najít své zastání. 

Na čtvrtém místě by skončilo hnutí STAN pod vedením předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana se ziskem 9,8 procent. Oproti výsledkům únorového měření by si tak toto hnutí polepšilo v současné době o 0,3 procentního bodu. 

Pátou příčku by pak obsadila strana TOP 09 se ziskem 6,5 %. 

Do Sněmovny by se v březnu dostali ještě Piráti, kteří by v nynějším průzkumu společnosti SANEP obsadili šestou příčku, a to s aktuálním ziskem 5,1 procent, což znamená pokles voličských preferencí oproti únoru o 0,1 procentního bodu. 

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Poslanecké sněmovny nedostal.

Na sedmém místě by v aktuálním měření skončila KDU-ČSL se ziskem 4,8 procent. Tříprocentní hranici by v březnu tohoto roku překročili ještě Svobodní se ziskem 3,4 procenta a na tříprocentní hranici by dosáhla ČSSD. Strana zelených by nyní získala 0,9 %. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …