Fiala si pozval Milion chvilek k povolebnímu poděkování. Staří odéesáci hledali smajlík zvracení

26.10.2021 20:20 | Ze sítí

Nově vznikající vláda chce mít koaliční smlouvu hotovou příští týden. Podle šéfa ODS Petra Fialy se obě uskupení na naprosté většině programu shodla. Na sociální sítích si dnes také pochvaloval povolební setkání se zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii, kterým chtěl poděkovat za jejich významnou podporu. A nejen ze strany veřejnosti přišla vlna odporu, kterou nečekal.

Fiala si pozval Milion chvilek k povolebnímu poděkování. Staří odéesáci hledali smajlík zvracení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

SPOLU a PirSTAN chtějí podepsat koaliční smlouvu nejpozději do 8. listopadu. Podle Fialy už zbývá dořešit některé věcné či formulační body nebo to, jakými prostředky dosáhnout deklarovaných cílů.

Na svém twitteru tak Fiala sdílel radost z toho, že kýžená změna už je za rohem. „Za koalici SPOLU pokračujeme společně s Piráty a Starosty v jednáních o ‚koalici změny‘. Věřím, že se dnes posuneme zase o kus dále a budeme v brzké době schopni veřejnosti představit naši společnou dohodu. Voliči hlasovali pro změnu, naší povinností je ji přinést,“ uvedl.

 

 

I když si předsedkyně Markéta Pekarová Adamová ve víkendovém rozhovoru pro Novinky stěžovala, že do jednání o vládě zasahuje pnutí u Pirátů, kteří na úkor koalice se Starosty přišli o značnou část sněmovních křesel, Fiala to vidí jinak. „Mám z dosavadního společného jednání s koalicí Pirátů a STAN dobrý pocit,“ svěřil se na svém facebooku.

A dodal: „Velmi intenzivně si uvědomuji, jak důležitá je schopnost se domluvit. A jak moc lidi dokáže spojit společný cíl a závazek vůči ostatním. Umění konstruktivního dialogu z naší politiky a svým způsobem i celé společnosti v posledních letech téměř vymizelo. Jsem přesvědčen, že je stále čas to napravit,“ nešetřil superlativy.

A nezapomněl na ty, kteří vítězství opozičních stran dopomohli, na Twitteru sdílel své dojmy ze setkání se zástupci spolku Milion chvilek, který rozjel před volbami kampaň, ve které otevřeně podporoval Piráty se Starosty a koalici SPOLU. „Společná snaha o změnu se podařila. Jsem si vědom, že velký vliv na to měla aktivizace občanské společnosti, a děkuji za to,“ komentoval povolební setkání se zástupci Milionu chvilek pro demokracii.

„Nyní je třeba postupovat dál a proměnit vítězství demokratických sil v reálné kroky, které změní Českou republiku k lepšímu,“ uzavřel Fiala.

 

 

Pod příspěvkem k setkání s chvilkaři se to ale hemžilo kritickými reakcemi. Do varu tím Fiala přivedl celou řadu někdejších voličů ODS. Z jejich strany nechyběla opakovaná varování, že setkávání se s „levicovými aktivisty“ se může obrátit záhy proti nim a do roka budou pořádat demonstrace proti „zlé pravici“.

A nebyli jediní, kdo se hrozil nad směrem, jakým se ODS vydala. Mezi kritickými hlasy se objevily i ty zakládajících členů občanské demokracie, kteří se zoufale ptali, kam ta ODS kráčí. „Obávám se, že definitivně do prdele,“ povzdechl si jeden bývalý politik ODS.

Pod Fialovým příspěvkem se kromě potlesku objevilo také množství smajlíků, vyjadřujících pocit zvracení.

Strukturu vlády ani obsazení jednotlivých ministerstev dnes Fiala nechtěl ještě komentovat. „Uvažujeme o ministrovi pro evropské záležitosti i členovi vlády, který by se zabýval digitalizací. Ale musíme si být jisti tím, že víme, co tito členové vlády budou dělat, jaké budou mít kompetence a jak bude jejich role definována,“ řekl Fiala novinářům.

Fiala také plánuje navštívit v nemocnici prezidenta Miloše Zemana, ovšem až bude hospitalizován na standardním pokoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…