Fialovy sliby se nekonají. Pozdvižení ve sněmovní lavici po textu PL

26.10.2023 18:35 | Komentář

Premiér Petra Fiala počátkem září slíbil, že po domluvě se zemědělci, potravináři a obchodními řetězci začnou konečně zlevňovat potraviny, jejichž cena poslední dva roky neúměrně rostla. Data z posledních měsíců ale ukazují, že potraviny nadále mírně zdražují. Na vině jsou zejména obchodní řetězce, které podle statistik prodávají potraviny s obrovskou marží. Například kilogram eidamu prodávají potravináři za 87 kč, zatímco v obchodech je k sehnání za 198 Kč. Upozorňuje na to i poslankyně Margita Balaštíková (ANO), podle níž je potřeba posvítit si na praktiky obchodníků a zejména velkých nadnárodních řetězců.

Fialovy sliby se nekonají. Pozdvižení ve sněmovní lavici po textu PL
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mléko v obchodním řetězci

Ceny potravin v českých supermarketech se v posledních dvou letech prudce zvedly, a přestože již začínají potraviny v několika posledních měsících zlevňovat, lidé si v obchodech žádného výrazného zlevňování nevšímají a i premiér Petr Fiala (ODS) uvádí, že je tempo poklesu cen příliš nízké. „Ceny potravin musejí být nižší,“ sdělil ministerský předseda začátkem září poté, co ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) jednal se zástupci osmi největších obchodních řetězců a zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Podle Fialy tehdy vláda nalezla se zemědělci, potravináři a řetězci společnou řeč. „Dostalo se nám ujištění, že ceny potravin budou nadále klesat a že se pozitivně projeví to konkrétní opatření, které vláda udělala, které máme v ozdravném balíčku, a to je to, že jsme potraviny přesunuli do snížené DPH. Dostalo se nám ujištění, že to bude mít konkrétní dopad na ceny potravin, na to, za co si lidé budou kupovat potraviny v obchodech,“ sdělil Fiala.

Jak informuje server ParlamentníListy.cz, situace se ale ani za dva měsíce nezlepšila, a zatímco na straně zemědělců došlo k požadovanému zlevňování, v obchodech se potraviny nadále mírně zdražují. Podle dat Českého statistického úřadu zemědělci meziročně zlevnili své produkty v září až o 13,4 procenta. Potraviny však i přesto spotřebitelům meziročně zdražily v září o šest procent.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
A jak to vypadá s cenami u jednotlivých nejzákladnějších potravin? Rozdíly mezi cenami zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a nakonec spotřebitelskými cenami včetně DPH, které vidíme v obchodech, jsou podle statistik častokrát více než znatelné.

Hovězí maso zadní bez kosti zpracovatelé prodají za 188 korun, v obchodě pak lidé zaplatí za kilo již necelých 269 korun. Vepřovou kýtu bez kosti zpracovatelé prodávali v září za necelou stovku za kilo, v obchodech jste za ni ale zaplatili přes 133 korun. Kuřata zemědělci prodávali za 30,39 za kilo, po zpracování výrobci stála zmražená přes 55 korun a v obchodě už cenovka činila více než 71 korun za kilo celého kuřete.

Zajímavé jsou také ceny mléka, jehož litr zemědělci prodají za 9,91 Kč a po zpracování polotučné mléko producenti do obchodů prodají za 15,39. Na zákazníky však v obchodech čekalo za průměrných 22,62 Kč. Máslo producenti prodali za 136,39 Kč, spotřebitelé zaplatili 154,31. A u eidamu? Raději se ani neptejte. Za kilo eidamu mají jeho výrobci 87 korun, vy za něj v obchodě dáte necelých 198 korun. To je navíc o pět korun více než v předchozím měsíci.

Toho si všímá i poslankyně Margita Balaštíková, která na svém facebookovém profilu článek s výčtem cen potravin nasdílela. „Premiér a ministr zemědělství slibovali významné snížení cen potravin. Jaká je realita? Mléko se prodává s přirážkou zhruba 6 %, sýr Eidam 127 %, hovězí zadní 43%!!!“ píše Balaštíková.

Ta v sérii příspěvků upozorňuje, že za vysokými cenami vždy stáli především obchodníci, a podivuje se například nad tím, že hlavním lobbistou zahraničních supermarketů je Tomáš Prouza, který je přitom poradcem Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…