Filip přiletěl do Moskvy jako místopředseda, a najednou se stal obyčejným občanem. Komunista ve studiu ČT nevěřícně kroutil hlavou

05.11.2014 22:41

Vojtěch Filip v Moskvě. Na pozvání místopředsedy Dumy Sergeje Železňaka navštívil ruské hlavní město jeho český protějšek, a vyvolal tím na politické scéně takový rozruch, že mu sněmovna obětovala prakticky celý den svého jednání. Do Událostí, komentářů ČT pak vše přišel vysvětlovat jeho komunistický kolega Alexander Černý a lidovecký místopředseda sněmovny Jan Bartošek.

Filip přiletěl do Moskvy jako místopředseda, a najednou se stal obyčejným občanem. Komunista ve studiu ČT nevěřícně kroutil hlavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Podle komunisty Alexandra Černého je návštěva Filipa v Moskvě vhodná a sám věří, že takových představitelů bude do Moskvy jezdit více, a to z celé EU. „Politika sankcí, to je politika bez perspektivy. Ta nemůže skončit dobře, ta jednou skončí katastrofou,“ myslí si.

„S Ruskem se nelze nebavit,“ připustil Bartošek. Zdůraznil však, že Filip nezastupuje parlament. „Je otázka, na jaké úrovni tam cesta je,“ zdůraznil. Je něco jiného, když tak jede politik jako soukromník, nebo když tam jede jako vysoký ústavní činitel.

Komunista zdůraznil, že z EU ani z NATO nikdo nezakazuje občanům ČR, aby jezdili do Ruska. Ruským představitelům zakázali jezdit do západních zemí, ale nezakázali jim vykonávat jejich ústavní funkce. „Nevím o žádném zákazu s tímto člověkem mluvit.

Ohradil se proti slovům ministra Martina Stropnického, že Filipovo jednání poškozuje naši zahraniční politiku. „Pan ministr obrany toho dnes napovídal hodně. Říkám to strašně nerad, ale prohlásit třeba to, že Rusové pronikají do vzdušného prostoru, to je podivné,“ uvedl. Poslanci by si podle něj měli počkat, až se Filip vrátí a vysvětlí, co vlastně v Moskvě dělal, protože to nikdo neví.

Debata se rozproudila i o tom, jakým způsobem byla cesta schvalována. Poslanci totiž protestovali, že ji předseda Hamáček schválil bez vědomí organizačního výboru, a někteří to rozhořčeně označovali za „obejití“. Jan Bartošek, který je sám místopředsedou sněmovny, vyjádřil názor, že nebylo nutné, aby Filipovu cestu schvaloval organizační výbor. To se prý děje pouze u cest vícečlenných sněmovních delegací, pracovní cestu jednoho poslance může schválit samotný předseda sněmovny.

Komunista Černý se pak podivil, že je najednou prohlašován za soukromníka. „On odletěl jako místopředseda sněmovny, na letiště v Moskvě dosedl jako místopředseda sněmovny. A najednou, v okamžiku kdy v Praze odhlasovala sněmovna nějaké usnesení, se z ničeho nic uprostřed cesty proměnil v obyčejného občana?,“ ptal se pobaveně.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…