Francie bude hořet. Policista střílel, mladík je mrtev a asi bude zle

28.06.2023 17:15

Po zastřelení teenagera policistou ve Francii propukají nepokoje. „Dostaneš kulku do hlavy,“ řekl údajně jeden z policistů, než zblízka vystřelil. Při nepokojích bylo zatčeno 31 lidí a zapáleno 40 aut, proti protestujícím byl použit slzný plyn. Francouzský ministr vnitra informoval o nasazení dalších dvou tisíc policistů. Mezitím prezident Emmanuel Macron odsoudil policistu, který byl obviněn z vraždy teenagera. Podle novináře Érica Zemmoura s odsouzením prezident přišel moc brzo, mohl počkat na soud.

Francie bude hořet. Policista střílel, mladík je mrtev a asi bude zle
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty ve Francii

Sedmnáctiletý Nael M. byl v úterý ve Francii ve svém autě zastaven dvěma policisty pro porušení pravidel silničního provozu. Policie původně uvedla, že teenager byl střelen ve chvíli, kdy se snažil jednoho z policistů autem přejet – ale video, které později začalo kolovat na internetu a bylo ověřeno agenturou AFP, tuto verzi příběhu vyvrátilo. V tomto videu je vidět oba policisty u stojícího auta. Jeden z nich na řidiče vozidla míří pistolí, je slyšet slova: „Dostaneš kulku do hlavy.“ Poté se auto rozjelo a policista zblízka vystřelil. Auto o pár metrů dál havarovalo, řidič Nael M. krátce poté zemřel.

Policista obviněný z jeho zastřelení byl zadržen kvůli obvinění z vraždy, když se ukázalo, že video vyvrací jeho původní tvrzení, že vystřelil, protože měl pocit, že je v ohrožení života.

Již v noci z úterý na středu vyvolalo zastřelení teenagera nepokoje v pařížských ulicích. Incident vyvolal násilné protesty, během nichž bylo podle francouzského ministra vnitra Geralda Darmanina zatčeno 31 lidí, 24 policistů bylo lehce zraněno a zapáleno bylo 40 aut, jak informuje server france24. Během protestů byly zapalovány i odpadkové koše, ničeny autobusové zastávky a v blízkosti policejní stanice byla odpálena pyrotechnika. Policie byla nucena použít slzného plynu proti protestujícím a podle ministra byly nasazeny další dva tisíce policistů.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil zastřelení Naela M. za „neomluvitelné“. Smutek prý sdílí s celým národem. „Teenager byl zabit. To je nevysvětlitelné a neodpustitelné,“ řekl prezident Francie.

Podle francouzského novináře Érica Zemmoura je neomluvitelné vyjádření prezidenta, pokud předčasně zavrhl policistu, aniž by proběhl soud, a vyjádří podporu protestujícím výtržníkům. „Neomluvitelný je prezident, který ze zbabělosti odsoudí policistu, aniž ten by byl skutečně odsouzen, a dal navrch výtržníkům. Emmanuel Macron si vybral svou Francii,“ napsal novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…