Gandalovič: Američanům na Temelínu záleží. A tak se snaží

08.10.2011 19:22

Tendr na dostavbu Temelína je pro Američany velmi důležitý, míní český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Motivace na výhru zakázky podle něj spočívá především v nezaměstnanosti, se kterou se velmoc potýká. „Politická reprezentace tudíž musí dělat všechno pro to, aby zajistila pracovní místa,“ míní Gandalovič. Dodává, v důsledku toho se americký zájem o Českou republiku v posledních měsících zvýšil.

Gandalovič: Američanům na Temelínu záleží. A tak se snaží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gandalovič

„Američané si docela věří a začínají se podstatně více zajímat o naše podniky. Začínají se také mnohem víc starat o to, aby v případě, že tendr vyhrají měli své místní dodavatele a partnery," uvedl velvyslanec v rozhovoru pro deník Právo.

Gandalovič dodává, že Česká republika nadále počítá se svým zapojením do projektu amerického ochranného štítu v Evropě. Naše spolupráce se však, jak podotýká, bude týkat spíše vědecké sféry, než infrastruktury. „Projekt totiž představuje velké množství dílčích řešení, především v oblasti komunikace, sdílení dat, rychlých počítačů, a myslím, že v tom se naši odborníci uplatní," míní. S touto formou spolupráce údajně počítá i americká strana.

Novou investiční smlouvu prosadíme, doufá Gandalovič

Česká strana se také v nejbližších týdnech pokusí přesvědčit Američany o sjednání nové smlouvy o ochraně investic. Ta stará z počátku 90. let je totiž v mnohém pro Čechy nevýhodná.

Její několikanásobné zneužití již v minulosti způsobila řadu pokusů o arbitráže proti ČR. Přestože bude podle Gandaloviče složité na půdě Kongresu změny prosadit, věří, že se to nakonec povede. „Snad nakonec i Kongres přesvědčíme, že nová podoba dokumentu bude pro obě země nakonec výhodnější," slibuje si Gandalovič.

Čtěte také:
Česko bude čím dál víc spolupracovat s USA v jaderné energetice, tvrdí Gandalovič  Expert: Proč byli Vondra a Gandalovič v Afghánistánu? Šetří se 
Prezident Klaus: Pomník prezidenta Wilsona, symbol přátelství mezi USA a Českou republikou 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…