Garry Kasparov: Západní politici, vystupte více proti Putinovi. Jinak krev každého zabitého disidenta ulpí i na vašich rukou

09.03.2015 9:43

Jeden z největších kritiků Putinova režimu Garry Kasparov nabádá prostřednictvím svého textu, publikovaného v britském deníku Guardian, Západ, aby navýšil podporu ruským disidentům. V opačném případě prý ulpí krev každého dalšího zavražděného disidenta i na rukách západních politiků.

Garry Kasparov: Západní politici, vystupte více proti Putinovi. Jinak krev každého zabitého disidenta ulpí i na vašich rukou
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Garri Kasparov, ruský opoziční politik

Podle Kasparova je velmi málo pravděpodobné, že by zavraždění bývalého ruského vicepremiéra a prominentního kritika Putinova režimu Borise Němcova mohlo proběhnout bez účasti bezpečnostních služeb země. „Když jsem ovšem něco podobného vykládal v rozhovoru na BBC, vystrašený redaktor hned oznamoval, že to jsou jen mé osobní názory. Ruská vláda prý kategoricky jakoukoli účast na vraždě Němcova popřela. Nepopírám, že jde o můj soukromý pohled na věc. Je však nutné, aby BBC dělala Putinovi osobního obhájce?“ ptá se bývalý šachový velmistr a obviňuje britské veřejnoprávní médium z toho, že pomáhá šířit Putinovu propagandu.

Naopak si Kasparov pochvaluje setkání se členy podvýboru amerického Senátu, se kterými hovořil minulý týden. „Mluvil jsem s nimi o tom, jak a proč bychom měli ruského diktátora zastavit. Téměř všichni pokyvovali souhlasně hlavami. Podrobně jsme rozebírali posledních 15 let, kdy zemi vládne Putin. Hovořili jsme o téměř každém zavražděném novináři a kritikovi režimu. Resumé pro Západ nebylo příliš příznivé. Spojené státy i Evropská unie udělaly jen velmi málo proto, aby změnily kurz Putinova režimu v době, kdy to mohlo být v porovnání se dneškem ještě relativně snadné,“ konstatuje Kasparov.

Kasparov se dále ve svém komentáři vrací o sedm let zpátky, kdy dle jeho mínění Rusko vyprovokovalo vojenský střet s Gruzií a ruské jednotky se dostaly téměř do hlavního města Tbilisi. „Pokud si nepamatujete, jak bylo za tuto agresi vůči svému sousedovi Rusko potrestáno, pak je to jen proto, že mu to všechno bez problémů prošlo. Naopak byl Putin odměněn Barackem Obamou a Hillary Clintonovou jejich neslavným resetem americko-ruských vztahů. Není se proto příliš čemu divit, že se Putin podivuje nad relativně rozhodnou reakcí Západu na jeho agresi na území ukrajinského souseda,“ píše Kasparov.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Ukrajinu by dle Kasparova měl Západ v každém případě podpořit vojensky i ekonomicky. „Když pošleme Kyjevu defenzivní zbraně, tak tím zvýšíme tlak na Putina i na domácí scéně. Nikomu samozřejmě nejde o porážku ruské armády či o rozpoutání třetí světové války. Odpůrci této varianty tvrdí, že by další zbraně mohly konflikt ještě více vyhrotit. To si nemyslím. Však již dnes jsou obviňovány z ukrajinské krize USA a NATO. Ukrajina se může zdát daleko, ale fakticky jde o přední bojovou linii Spojených států, Velké Británie a zbytek svobodného světa. Ať už si to přiznají, či nikoli,“ má jasno Kasparov. „Zásnuby“ mezi Západem a Ruskem dle jeho názoru skončily a nyní je na čase zabývat se vážnějšími úkoly.

„Studená válka byla úspěšná v tom, že přinesla Sovětskému svazu izolaci a odsouzení tehdejšího svobodného světa. Putinovi příznivci si musí vybrat. Buď přestanou ruského prezidenta podporovat, nebo jej čeká další bolestivá karanténa. Ruští oligarchové zatím beztrestně podporují teror na Ukrajině a neexistuje žádná síla, která by tyto jejich aktivity zastavila a odsoudila,“ soudí Kasparov a volá po větší podpoře současných ruských disidentů ze strany Západu. „Ostatně i Ronald Reagan nám v dobách železné opony řekl, že dobře ví, že jeho protivníkem není ruský lid, ale jeho komunističtí vůdci. My mu tehdy naslouchali a bylo to pro nás důležité. První březnovou neděli se v Moskvě shromáždilo 100 000 lidí na počest Němcova. Řekněme těmto lidem, že mají na výběr!“ nabádá Kasparov.

„Rusko navždy zůstane mojí rodnou zemí. Neumím si však představit, že bych se do Ruska vrátil, dokud je Putin v Kremlu. I nadále budu všemi silami podporovat návrat Ruska na cestu demokracie. Pro západní politiky, kteří celých 15 let pouze přihlíželi tomu, jak Putin mění Rusko v diktaturu, neexistuje ospravedlnění. Krev každé další oběti na ukrajinských bojištích či zavražděného disidenta v Moskvě tak ulpí i na jejich rukách. K tomu nebude žádné vyšetřování vůbec potřeba,“ kritizuje nečinnost Západu Kasparov, který Rusko opustil v únoru 2013.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…