Generál: Za vlnu uprchlíků může muž na pět písmen

03.03.2016 8:31

Vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin záměrně přiživuje uprchlickou krizi s cílem co nejvíce uškodit Evropě. V Řecku podle OSN v důsledku hromadění uprchlíků hrozí humanitární katastrofa.

Generál: Za vlnu uprchlíků může muž na pět písmen
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Policisté kontrolují auta vjíždějící do "džungle"

Podle Breedlova navyšují Putiin s Asadem počet uprchlíků mířících na evropský kontinent svým bombardováním civilních cílů v Sýrii. „Chtějí tak paralyzovat evropské struktury a eliminovat odhodlanost Evropanů. Jejich výběr zbraní a způsob použití ze strany ruských sil nemůže mít jiný důvod, než aby na cestu vyslali další uprchlíky a způsobili tak další problémy,“ prohlásil generál pro agenturu AP s varováním, že společně s uprchlíky přicházejí do Evropy také teroristé a zločinci. 

O tom, že představuje migrační krize pro Evropu stále značnou hrozbu, svědčí také varování OSN týkající se Řecka, které se údajně nachází na prahu humanitární krize. Sousední Makedonie nyní nechává projít na své území jen několik desítek migrantů denně. Na řeckých ostrovech však stále přistává v průměru 2000 lidí denně a během několika týdnů by jejich počet mohl dle deníku The Telegraph dosáhnout počtu 100 000. Tisíce jich jsou nuceny přespávat na náměstích nebo na vlakových nádražích.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Dostali jsme se do situace, kdy bude pravděpodobně Řecko obětováno pro dobro Evropské unie. Řecký premiér přenesl celou krizi do Řecka, protože odmítl zřízení center, jež by sloužila pro zpracování žádostí o azyl pod dohledem EU. Kvůli jeho rozhodnutí teď vznikne jeden velký hotspot s názvem Řecko. On za to nese hlavní zodpovědnost, protože jeho vláda nebyla schopna na hranici s Tureckem učinit patřičné kroky,“ cituje The Telegraph slovenského premiéra Roberta Fica.

Athény nově požadují po Evropské unii pomoc na řešení situace ve výši 370 milionů eur, které by měly být přeposlány z fondu používaného pro humanitární pomoc v Africe. „Migranti v Řecku trpí nedostatkem potravin, ubytovacích kapacit, vody i dalších základních životních potřeb. Jak jsme v posledních dnech viděli, napjatá situace hraje do rukou převaděčů a stojí na začátku všeho toho násilí a konfliktů,“ tvrdí mluvčí Agentury OSN pro uprchlíky Adrian Edwards.

Jak uvádí The Telegraph, v lednu a únoru letošního roku dorazilo do Evropy přibližně 131 000 migrantů, což je třicetinásobně více než za stejné období roku 2015. Situace je napjatá zejména na makedonsko-řeckých hranicích, kde musela policie proti migrantům snažícím se prolomit plot použit slzný plyn a další donucovací prostředky. Předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na eskalující situaci vyzval po setkání s rakouským premiérem Wernerem Faymannem k opětovnému otevření hranic.

reklama

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…