Gubernátor Saakašvili prý buduje z Oděsy vzorové ukrajinské město. Je těžká váha, i mafiáni ho poslouchají, rozplývá se politoložka

23.08.2015 8:28

Lidé v Oděse vzhlížejí k novému gubernátorovi. Gruzínský exprezident Michail Saakašvili je prý těžkou váhou, která se možná postaví zkorumpované státní správě a změní ji. Možná přestane bezdůvodné úřední vyhrožování podnikatelům pokutami nebo rovnou zavřením. Ukrajina je na tom tak zle, že už to snad ani nemůže být horší, takže Saakašvili dostal volnou ruku k tomu, aby z Oděsy udělal vzorové město.

Gubernátor Saakašvili prý buduje z Oděsy vzorové ukrajinské město. Je těžká váha, i mafiáni ho poslouchají, rozplývá se politoložka
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

„Pro byznys nejsou nejlepší časy. Dolar je třikrát dražší než před rokem, přišli jsme o ruský trh, kupní síla obyvatel se dramaticky propadla. Máme ale šanci změnit fungování státu i ekonomiky. Zemi hrozí kolaps a snad poprvé mám pocit, že to vláda chápe. Přinejmenším tady v Oděse,“ říká místní podnikatel Vladimir Gut. Podobného názoru jsou i další lidé v Oděse, podle nichž už hůř být asi nemůže, takže může být už snad jen lépe.

Tento neblahý stav má své kořeny v časech, kdy bylo na podnikatele uvaleno tolik povinností, že je prakticky nebylo možné splnit, a bylo jen na úřednících, zda blahosklonně přehlédnou některé nesplněné povinnosti, udělí podnikateli pokutu anebo dokonce jeho podnikání rovnou zavřou. Pomohly však úplatky. Bez úplatků si prý dnes na Ukrajině nepořídíte ani řidičský průkaz. Bolavým místem jsou podle serveru i celníci, kteří notně prodražují přepravu zboží.

„Jenže Saakašvili dostal od prezidenta Petra Porošenka volnou ruku a sám o sobě je politicky těžká váha, takže ho tu musejí poslouchat,“ říká ekonomka a politoložka Anna Šelestová. Jedním z jeho záměrů je vytvořit administrativní místo, na němž bude možné vyřídit všechen kontakt občana se státem. Omezí se tím snad i prostor pro korupci. Gubernátorovi spolupracovníci věří, že se notným oslabením korupce podaří ekonomiku Oděsy pozvednout o 15 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…