Halík je nebezpečný, chce zmást lidi, dokazují na Hájkově webu. Na pomoc si vzali i Bibli

24.08.2014 16:57

Publicista Michal Kretschmer na webu Protiproud.cz uvažuje nad tím, zda je pro katolické věřící správné, aby se odkláněli od pravd, na kterých po století stojí i katolická církev a samotná katolická víra. Dospěl k tomu, že důvěra v tuto tradici je dobrá věc a že je třeba dát si pozor na takové lidi, kteří chtějí věřící od těchto tradic odvést. Podle Kretschmera je takto nebezpečným člověkem např. teolog Tomáš Halík.

Halík je nebezpečný, chce zmást lidi, dokazují na Hájkově webu. Na pomoc si vzali i Bibli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Autor Michal Kretschmer má za to, že je pro katolíky  dobré držet se rad, které najdeme buď v Bibli nebo v různých textech papežů. Odkazuje např. k biblickým slovům, která nabádají lidi slabší ve víře, aby se mimo nejnutnější potřebu nestýkali s lidmi, kteří mohou ohrozit jejich spásu. To podle autora neznamená, že by se katolíci měli uzavírat před světem, ale znamená to, že by měli zůstat věrní myšlenkám obsaženým právě v Bibli. Lidé dostatečně pevní ve víře nebudou okolním světem tolik ohroženi.

Varuj se bludařů

Křesťané by měli žít v souladu s dobrými mravy a měli by se vyvarovat těch, kdo je hlásají jen naoko. Měli by se také vyvarovat kontaktu s tzv. bludaři. Což jsou lidé, kteří vědí, že se ve svých projevech odklánějí od křesťanského učení a přece tak činí.

Celý text ZDE

Publicista uznává, že biblický jazyk se může někdy jevit modernímu člověku jako těžko stravitelný a nemá nic proti tomu, když je někdy užito novějších výrazů. Při těchto jazykových obměnách ale nesmí dojít ke zkreslení původní nosné myšlenky.

„Není problém, je-li nějaké zastaralé slovo nahrazeno slovem, které má stejný význam. Ale mnohdy nově užívaná slova nemají přesně stejný význam, a co je ještě horší, používají se stará slova s pozměněným významem, takže věta, která byla pravdivá, se v novém chápání v ní obsažených slov stává nepravdivou. Je tedy třeba spíše nejprve ozřejmovat původní význam slov; často je třeba, aby se zabránilo jejich nesprávnému chápání, je definovat. Naše myšlení je příliš spjato s jazykem a máme-li se vrátit k pravdě, je zapotřebí se vrátit k dřívějšímu významu slov. Na tuto racionalitu vyjadřování pokoncilní katolická církev převážně rezignuje,“ upozorňuje také Kretschmer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…