Hamáček a Zimola jednají, ale vláda s Babišem se může nakonec „podělat“. I kvůli Sobotkovi, Chovancovi a Zaorálkovi

28.02.2018 10:52

Zda půjde sociální demokracie do vlády s hnutím ANO, ještě není jasné. O účasti strany totiž budou rozhodovat sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu, píše deník Právo s tím, že výsledek takovéhoto referenda je nejistý.

Hamáček a Zimola jednají, ale vláda s Babišem se může nakonec „podělat“. I kvůli Sobotkovi, Chovancovi a Zaorálkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Z regionů se navíc nyní ozývá, že v případě, že ANO neustoupí z nominace Andreje Babiše (ANO), jenž je obviněn v kauze Čapí hnízdo, budou členové ČSSD hlasovat proti vládní spolupráci. Proti takovéto vládní spolupráci je i senátorský klub ČSSD. Poslanci pak jednotní nejsou – proti jsou například Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec; předseda ČSSD Jan Hamáček takto striktní není. 

Prozatím chce totiž řešit jen program, nikoliv personální otázky. „Nejprve projedeme program do detailů. Minimálně 14 dní na to budeme potřebovat,“ zmínil jasně Hamáček.

Proti tomu, aby se kvůli naplnění programových priorit ustoupilo z podmínky strany, že ve vládě nemá sedět trestně stíhaný člověk, je velmi razantně však například i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, starostka České Lípy Romana Žatecká i plzeňský hejtman Josef Bernard. Své řekl i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Pokud jednou legitimizujeme, že premiérem může být osoba trestně stíhaná, tak všechny další vlády budou poukazovat na tento precedens. Mnohem menší kauzy vedly k ukončení členství ve vládě,“ uvedl Netolický Právu.

Oproti tomu poslanec Jan Birke vnímá smíření se s Babišem jako možné v případě, že ANO vyjde ČSSD výrazně vstříc v programových otázkách. „Těžko se to hodnotí, těžko na to něco říci,“ poznamenal Birke s tím, že ANO by tak muselo překopat celý program vlády. 

Smířlivý je i poslanec Jaroslav Foldyna. Důležité podle něj je, aby došlo ke shodě se členy ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…