Hamáček na sjezdu Zelených. Přemlouval je ke spolupráci, spolupředsedkyně Davis jej spražila

30.01.2021 11:42

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček dnes vystoupil na on-line sjezdu Zelených, kteří rozhodují o postupu před podzimními sněmovními volbami, aby je přemluvil k úzké spolupráci. Právě Strana zelených je podle něj pro sociální demokracii nejbližším politickým partnerem, informuje iDNES.cz.

Hamáček na sjezdu Zelených. Přemlouval je ke spolupráci, spolupředsedkyně Davis jej spražila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
„Případná cesta bude ještě trnitá. Jsem ale přesvědčen, že stojí za to. Pokud společnou řeč najdeme a spojíme síly, tak přispějeme svou sdílenou silou k pozitivní změně,“ uvedl Hamáček. 

„Pro případné spojenectví a spolupráci hovoří i výsledky vnitrostranické ankety, kterou jsme si v ČSSD udělali,“ zmínil s tím, že mezi subjekty jsou sice rozdíly, ale i překvapivé programové shody. „Plán obnovy musí být plánem budoucnosti, který bude obsahovat jak sociální, tak ekologickou dimenzi,“ doplnil Hamáček.

Pokud by Zelení přijali nabídku na místa na kandidátkách sociální demokracie, stačilo by jim ke společnému vstupu do Sněmovny 5 procent.

Šéf ČSSD Hamáček se pokoušel Zelené přesvědčit i tím, že ministři za ČSSD odmítnou ve vládě odklon České republiky od uhlí až v roce 2038, ale bude prosazovat, aby to bylo již o pět let dříve.

Předvolební spolupráce s ČSSD je však pro Zelené až třetí z možností. „Vyjednáváme se třemi různými subjekty, ale ta varianta Piráti a STAN vyšla v našich průzkumech jako preferovaná varianta. Pokud to Piráti a STAN nevyužijí, budeme jednat dál s ostatními,“ uvedla pro iDNES.cz. spolupředsedkyně strany Zelených a starostka Mníšku pod Brdy Magdalena Davis.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…