Hampl: Hroucení moci USA. Následky pro ČR. Máme dvě možnosti

01.02.2024 10:05 | Monitoring

Americká moc se nezadržitelně hroutí, uvedl sociolog Petr Hampl. „Nečekejme teď nějaký obrovský zlom, ale čekejme, že každý rok to bude horší a horší. My budeme chudší a chudší, oni budou bohatší a bohatší,“ soudí. A jaké možnosti má dle Hampla ČR? Buď budeme předstírat, že stále žijeme v roce 1994, nebo...

Hampl: Hroucení moci USA. Následky pro ČR. Máme dvě možnosti
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

„Americká moc zcela jistě pokrývá Českou republiku a možná ještě velmi dlouho bude. Ale přestala pokrývat jiné části světa. Čína už se chová naprosto samostatně, soběstačně, dokonce fakticky její měkká moc a diplomatický vliv a koneckoneců hospodářská moc už je dneska větší než moc Ameriky. Je to dokonce tak, že když chce americký prezident mluvit s čínským císařem, tak musí několik měsíců čekat, než si na něj čínský císař udělá čas. To jsme zažili v loňském roce, že bylo několik žádostí o telefonát a nakonec tedy čínský císař svolil. To by bylo před pěti lety naprosto nemyslitelné. A dějou se další věci,“ popsal Hampl.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí

„Když chtěli další zbraně pro Ukrajinu, udělali turné po Latinské Americe, všude byli vyhozeni a já jsem si říkal, tak to se do týdne budou měnit vlády. Nic. Viděli jsme v Africe, jak se tam mění poměry. Když Mexiko oznámilo vstup do BRICSu, tak jsem si říkal: To není možné, to za dva dny tam musí dojít ke změně vlády. Ne, nedošlo. Prostě ta americká moc se hroutí. A to je ta možná pro nás lepší stránka, ale jsou tam žel i horší stránky, a sice to, že ona se hroutí moc Západu jako celku a my jsme součástí toho Západu. To znamená, že jestliže jsme brali za samozřejmé, že různé africké země dodávají suroviny k nám a že je budeme mít levně nebo přes nějakého prostředníka... Tak už nebudeme. Když jsme měli za samozřejmé, že budeme dostávat z indických a čínských továren antibiotika a všechno možné přednostně, tak už nebudeme,“ podotkl Hampl.

„Nečekejme teď nějaký obrovský zlom, ale čekejme, že každý rok to bude horší a horší. My budeme chudší a chudší, oni budou bohatší a bohatší. Budou nás respektovat méně a méně a my si musíme zvyknout vystřízlivět z toho pocitu, že jsme centrum světa, že jsme součástí toho amerického světa a společně s těmi Američany můžeme něco rozkazovat. Nemůžeme,“ dodal.

„Když dneska někdo říká: Patříme na Západ, tak je za tím pořád ta představa o světě, kdy v Číně nemají splachovací záchody a dělají tam velice jednoduché napodobeniny nějakých evropských věcí, které jsou tak jako zpatlané a nešikovné. A technologicky vůbec s námi nemohou soupeřit. Kdy se můžeme rozhodnout vybrat si kterékoliv město na světě a naši američtí přátelé tam mohou poslat bomby a nikdo jim v tom nemůže zabránit. Kdy američtí výsadkáři si mohou dojít na kterékoliv místo na světě a tam někoho vyzvednout a udělat, co chtějí. Kdy dolar je bezproblémově akceptován po celém světě a samozřejmě, pokud jde o tento svět, tak by bylo poměrně racionální, kdybychom si řekli, tak se tady připojíme k Západu, budeme dělat takovou servisní organizaci, nebo služebnictvo pro ty Američany, protože oni jsou nejbohatší. A když to budeme dělat šikovně, tak třeba to bude docela fajn,“ uvedl Hampl.

„A já tvrdím, že tento svět skončil, to byl ten americký svět. My už dneska fakticky jsme ve světě, který je jiný, ale na tom právě vidíme ten rozdíl. Některé evropské vlády si to uvědomují, nejvíc se mluví o Maďarsku, ale není to zdaleka jen Maďarsko. Třeba Rakousko velmi nápadně v podstatě dělá totéž. A pak jsou státy, které mají pocit, nebo jejichž vedení má pocit, že pořád ještě žijeme v roce 1994, a chovají se podle toho. To je třeba Česká republika, ale i některé další,“ dodal.

A jaké jsou podle něj možné reakce vlád zemí, jako je Česká republika, na rozcestí, na němž stojíme? „Ono je tam těch variant více, ale v podstatě tam jsou taková dvě základní směřování. Nechci teď mluvit o Maďarsku, protože si myslím, že každý národ, každá země si to udělá po svém. Ale za prvé: Znamená to, že si připustíme, že svět už není, jako byl v roce 1994; druhá věc: že budeme rovnoměrně navazovat vztahy po celém světě s každým, kde to je pro nás výhodné. A naopak nebudeme příliš investovat do vztahů, které pro nás výhodné nejsou. Ať už si o té které zemi myslíme cokoliv. Vzdáme se toho, že desetimilionová země bude rozhodovat o tom, jaký má být v jaké zemi režim a jaká tam má být kultura a jestli jejich pojetí lidských práv odpovídá tomu, co chceme, nebo nechceme. Prostě se smíříme s tím, že Česká republika, jak je velká a silná, tohle rozhodovat nemůže,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolektivní Západ uchopil sousto, na které nemá hubu..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 01.02.2024 10:56:51
Pan Hampl má samozřejmě pravdu, ale jen shrnul něco, co dezoláti cítí už několik let. Naše politické a novinářské elity to nepoznají nikdy. Možná až ve chvíli, kdy je budou rozzuření obyvatelé házet z oken... Tak jako považujeme za předěl mezi středověkem a novověkem objevení Ameriky, tak já jsem přesvědčen, že historie v budoucnu označí za předěl mezi novověkem a moderní dobou dobu, kdy Čína se stala natolik silnou, že zahájila obnovení (podstatně mohutnější) Zlaté stezky. Nepředstavitelné peníze a mimořádná chytrost Asiatů překlopila mocenské struktury světa ve prospěch Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Řada států ucítila své možnosti a odvrátily se od vynuceného vazalství k Západu. Bude to postupné, protože tahle světová změna není podpořena tanky a bombami, ale bude to nezadržitelné. A Západ zase nic nepochopil a dělá vše pro to, aby se vztahy mezi nezápadními státy co nejvíc upevnily, aby všude po světě nastupovala emancipace zemí, dělá vše pro to, aby si z arabského světa dělal smrtelného nepřítele... Tohle Západ nemůže ustát.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …