Hasiči: Požár na Rhodosu byl žhářství

26.07.2023 10:11

„Tady všude je Rhodos.“ Bojovníci za klima začali v médiích a na sítích šířit teorii, že za masivním požárem na řeckém ostrově stojí globální oteplování. Apokalyptické vize klimaaktivistů a novinářů ovšem rychle zchladili řečtí hasiči zasahující na místě katastrofy. Požár na Rhodu podle výsledků jejich předběžného vyšetřování totiž nezpůsobila benzínová auta ani „prdící krávy“, nýbrž obyčejné lidské ruce a sirky. Za rozpoutáním ničivého požáru prý možná stojí žhářský útok.

Hasiči: Požár na Rhodosu byl žhářství
Foto: Twitter
Popisek: Evakuace turistů a místních obyvatel na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos

Řecký ostrov Rhodos ve Středozemním moři je již druhým týdnem decimován nekontrolovaně se šířícím požárem. Tamní úřady kvůli ničivé katastrofě spustily největší evakuaci v dějinách Řecka, v rámci níž bylo přemístěno do bezpečí 20 tisíc místních obyvatel a turistů. Lidé před šlehajícími plameny utíkají jakkoliv mohou: v evakuačních letadlech, na lodích i pěšky. Cestovní kanceláře ruší zájezdy do postižených oblastí. Na ostrově zasahuje přes 200 hasičů.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Netrvalo dlouho a ve veřejném prostoru se začalo řešit, kdo za toto ničivé inferno vlastně může. Bojovníci proti globálnímu oteplování měli hned jasno: Na vině je klimatická změna, kvůli které hoří planeta. Aktivistická skupina Extinction Rebellion zaštiťující se ideologií tzv. „nerůstu“ a bojem proti autům se spalovacími motory, která se v médiích pravidelně zviditelňuje blokádami silnic a další politicky motivovanou nelegální činností, na twitteru sdílela fotografii tří malých chlapců prchajících na evakuační lodi z hořícího ostrova. Klimaaktivisté k fotce přidali popisek: „Tyto děti, stejně jako všechny ostatní děti, čeká děsivá budoucnost. Do konce tohoto století nás čeká oteplení o 2–3 °C. Hrozí jim katastrofální požáry a záplavy, vlny veder a hladomor.“

 

 

Narativ o hořící planetě rezonuje i v českých médiích. „Tady všude je Rhodos,“ dojímá se novinář Petr Fischer ve svém článku pro Český rozhlas. „Politické elity strašily Řeckem, když to nebylo na místě. Jeho klimatická současnost je ale naší skutečnou budoucností,“ píše zase Stanislav Biller na serveru Alarm. „Bude hůř,“ varuje Jiří X. Doležal z internetového deníku Forum24 s tím, že to, co se děje na Rhodu, je prý jen začátek. „Nejsme homo sapiens, člověk moudrý, ale homo destructiosus. Člověk ničivý,“ lamentuje dokonce redaktor na závěr svého článku.

Apokalyptické vize aktivistů a novinářů o Rhodu jako o symbolu hořící planety však brzy zchladili řečtí hasiči, podle kterých za tamní požár může obyčejné žhářství. „Požáry zakládají lidské ruce,“ uvedl pro lokální média Vassilis Vathrakogiannis, zástupce hasičského sboru na Rhodu. „Zda šlo o úmysl nebo nedbalost, se ještě uvidí. Každopádně lidé byli předvoláni k podání výpovědí a budou předvoláváni další. Jakmile budeme mít úplné informace – protože vyšetřování je v plném proudu – vydáme oznámení,“ dodal. Podle místních médií předběžná zjištění naznačují, že příčinou rozpoutání požáru byl pravděpodobně žhářský útok.

Skepticky se k teoriím klimaaktivistů staví i mnozí odborníci. Klimatolog Radim Tolasz je toho názoru, že v současné době nelze z požáru na Rhodu obviňovat klimatické změny. „Nemáme na to dost informací. Podobně rozsáhlé požáry se mohou v Řecku a na jeho ostrovech vyskytovat každý rok. Problém je jenom v tom, že teď jsou na místech, kde je větší koncentrace lidí. Já samozřejmě chápu, že v okamžiku, kdy to zasáhne takto velké množství turistů, ne „jenom“ přírodu, tak je to vnímáno jako větší událost, více se o tom mluví, ale nedá se jednoznačně říci, že je to způsobeno přímo změnou klimatu,“ uvádí klimatolog v rozhovoru pro server SeznamZprávy.cz.

 

„Je důležité si uvědomit, že tyto požáry se dějí v prostředích, která jsou přirozeně náchylná k požárům během horkých a suchých let, s vegetací, která je vysoce přizpůsobena k životu s ohněm. Pro lidi v podstatě vždy existovalo riziko žít v takových prostředích, stejně jako život v blízkosti zlomové linie vás činí zranitelnými vůči příležitostným zemětřesením. Tyto požáry zjevně nejsou prvními, které postihly Řecko nebo Středomoří obecněji,“ říká zase Dr. Matthew Jones z Východoanglické univerzity. Zároveň však podotýká, že potenciální změny klimatu mohou mít vliv na frekvenci výskytu takových požárů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Do Řecka jezdíme, máme tam přátele., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeromka , 26.07.2023 12:47:53
Podle nich je to žhářství. Jsou různé podnikatelské záměry. No a hlavně - je potřeba dál strašit lidi. Covidismus skončil s válkou ba Ukrajině, o té se tak nějak přestává psát, muselo nastoupit něco jiného. A ti blázni, co blokují dopravu a lepí se k cestám, jsou schopni všeho. Nakonec, jsou za to placeni.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …