Heger požádá vládu o navýšení plateb za státní pojištěnce

09.05.2013 14:30

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) požádá vládu, aby přidala příští rok na veřejné zdravotní pojištění dětí, důchodců či nezaměstnaných buď 50 korun měsíčně, jak to chce sněmovna, nebo 77 korun měsíčně.

Heger požádá vládu o navýšení plateb za státní pojištěnce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo nástin zákona o návykových látkách, mezi něž se řadí i alkohol a tabákové výrobky

V prvním případě by měsíční platba státu za pojištěnce byla 773 korun, v druhém 800 korun. Nařízení, kterým má stoupnout vyměřovací základ pro výpočet, je na webu vlády. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už dříve ČTK řekl, že to nepodpoří. Při nárůstu pojistného o 50 korun by vyměřovací základ stoupl o 370 korun na 5725 korun, tedy o 6,9 procenta. Stát by tak dal na solidární pojištění za rok o 3,677 miliardy korun více.

VZP už teď nemá dost peněz

Při nárůstu pojistného o 77 korun by vyměřovací základ stoupl o 570 korun na 5925 korun, tedy o 10,6 procenta. Stát by v tomto případě vydal za rok o 5,664 miliardy více. Návrh zohledňuje růst průměrné mzdy v letech 2009 až 2013, kdy platba státu stagnovala a vzrostla daň z přidané hodnoty. Podle výhledu státního rozpočtu by stát měl v roce 2014 uhradit za státní pojištěnce 53,218 miliardy korun. Pojistné by se mělo hradit v průměru za 6,1 milionu státních pojištěnců měsíčně.

Požadavek na růst pojistného vychází podle Hegera z toho, že letos by propad veřejného zdravotního pojištění mohl dosáhnout minus osmi miliard korun. Celkové příjmy mají být 224 miliard korun, celkové náklady až 232 miliardy. Všeobecná zdravotní pojišťovna už teď nemá dost peněz na běžném účtu a je schopná pokrýt jen 96 procent skutečnosti roku 2012.

Podle Hegera už systém není dále schopen krýt schodek bez zvýšení pojistného

Heger ve zprávě pro vládu rovněž připomíná, že před začátkem krize v roce 2008 stoupal výběr pojistného od občanů v průměru o 8,5 miliardy ročně. V roce 2009 přišel propad příjmů, v dalších letech stagnace. Resort využil všech rezerv a zvýšil efektivitu. Rezervy už došly a poskytovatelé jsou na hranici svých ekonomických možností, uvádí ministr.

Pokud by stát nepřerušil v roce 2008 pravidelnou valorizaci pojistného, tak jen za roky 2011 až 2013 by systém získal navíc 18 miliard korun. Za poslední čtyři roky ztratilo zdravotnictví v důsledku ekonomické krize 30 miliard a dalších 6,6 miliard v důsledku zvyšování DPH. Do konce roku 2012 bylo 24 miliard poskytnuto z rezerv pojišťoven. Zbylých 12,6 procenta "vstřebala" zdravotnická zařízení zvyšováním efektivity.

Podle Hegera už systém není dále schopen krýt schodek bez zvýšení pojistného. Ten bude podle ministra o to výraznější, že už pojišťovnám nepomůže mimořádné přerozdělení zůstatků jako v roce 2012. Prakticky vyčerpán už je také zajišťovací fond. O navýšení plateb pojistného na další rok může vláda rozhodnout vždy do 30. června. Naposledy pojistné stouplo v roce 2008.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…