Hejtman Vondrák z první linie: Potřebujeme zapojit ukrajinské doktory, ne se vymlouvat, že to nejde kvůli EU

28.03.2022 22:20

V Česku je bezmála čtvrt milionu uprchlíků z Ukrajiny, kde zuří válka. O tom, jak zvládají uprchlickou vlnu v krajích, hovořil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) v pořadu Interview ČT24. „Je na nás tlak na ubytování uprchlíků, ještě dva týdny zvládneme, pak...,“ uvedl s tím, že resort zdravotnictví musí urychleně začít něco dělat, aby zapojil ukrajinské lékaře do klíčových profesí, jinak hrozí destabilizace systému. Nouzový stav je podle něj potřeba do konce května.

Hejtman Vondrák z první linie: Potřebujeme zapojit ukrajinské doktory, ne se vymlouvat, že to nejde kvůli EU
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Česko kvůli ruské invazi udělilo ukrajinským uprchlíkům téměř 237 tisíc speciálních víz, reálný počet běženců je ale vyšší. Podle odhadu Ministerstva vnitra do Česka přišlo od začátku války na Ukrajině zhruba 300 tisíc lidí. Zítra proto vláda Sněmovnu požádá o prodloužení nouzového stavu. 

V Moravskoslezském kraji je aktuálně 12 229 registrovaných ukrajinských válečných utečenců, kteří zde mají ubytování. V posledních dnech Vondrák pozoruje jisté zpomalování přísunu nových uprchlíků.

Co se ovšem nezpomaluje, jsou požadavky ze strany uprchlíků ohledně ubytování. „Samozřejmě proto ten tlak na nás pořád je, aby to ubytování zajistili. V daný okamžik máme stále ještě rezervy, abychom mohli těch čtrnáct dnů bez větších problémů ten přísun lidí dostat do těch ubytoven, internátu, kolejí apod.,“ uvedl hejtman.

Spolu s tím kraj buduje dočasná nouzová přístřeší v různých tělocvičnách. „Tam máme teď kapacitu asi 200 míst. Zatím jsme z toho ale nic nepotřebovali,“ uvedl.

„Řekl bych, že situace je zatím stabilní, nicméně očekáváme, jaký bude další vývoj,“ doplnil.

Zatím se prý pro Ukrajince snaží najít v kraji také práci: „Řada z nich už pracuje. Myslím, že pomohlo, že nemusejí mít pracovní povolení,“ uvedl s tím, že kraj vytvořil speciální pracovní skupinu, která pomáhá lidi zařadit na trh práce podle jejich kvalifikace. „Je nevhodné, aby lékaři a právníci dělali podřadnou práci, snažíme se jim práci najít, máme už asi 200 pozic,“ uvedl, že spolu s těmito pracovními místy nabízejí i ubytování, jde o jakýsi kompletní balíček, který má usnadnit integraci těchto lidí v české společnosti. Celkový počet pracovních míst mají v kraji už 1 000.

Zdůraznil však, že až 80 procent ukrajinských uprchlíků tvoří děti s matkami, které budou práci potřebovat nejvíce: „Tady bude hledání zaměstnání jiného charakteru. Nyní se snažíme, aby měly střechu nad hlavou a měly stabilní prostředí. Hledáme profese, které nám už teď evidentně chybějí,“ uvedl.

Klíčové profese pro Ukrajince budou ve zdravotnictví, kam je třeba je urychleně zapojit. „Nyní se snažíme ukrajinské lékaře posílat do nemocnic, kde pomáhají. To je klíčové pro naši budoucnost a Ministerstvo zdravotnictví musí tyto lidi co nejdříve dostat tam, kam patří, to znamená, aby pomáhalo s těmi, kteří v posledním měsíci přijeli z Ukrajiny,“ naznačil, že zdravotní systém to bude nutně potřebovat.

Náměstek ministra zdravotnictví v minulém týdnu uvedl, že jsme členem EU a je nutné dodržovat parametry. „Jsme ve válce a prostě teď nemůžeme říkat, že nám Evropská unie zakazuje. Musíme hledat cesty, jak ten problém vyřešit, protože ukrajinští uprchlíci budou potřebovat tu lékařskou péči a my u už nemáme často lékaře ani pro lidi, kteří žijí v Česku,“ řekl, že právě příchod medicínsky vzdělaných lidí z Ukrajiny nám může pomoci.

„Než se vymlouvat na Evropskou unii je lepší hledat cesty, jak z toho ven!“ vzkázal důrazně vládě hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Co se týká financování uprchlické vlny, upozornil, že kraje nemají rezervy. „Já bych byl velmi opatrný sázet na rezervy krajů, ty mají své rozpočty, musíme se starat o své nemocnice, které budou potřebovat další finance. Z pohledu krajů ani z hlediska školství nejsou žádné rezervy definovány. To považuji za lichou myšlenku,“ upozornil.

Aby vláda byla akceschopná a mohla řešit uprchlickou krizi, chce nouzový stav. Vondrák jako poslanec hnutí ANO nouzový stav zítra ve Sněmovně podpoří. „Jeho potřeba je zjevná, do konce května je to v pořádku,“ myslí si. Někteří jeho kolegové však mají názor na dobu trvání odlišný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…