Hladík trvá na dotaci na dům po babičce. V koalici vládne rozčarování

28.08.2023 19:02 | Monitoring

V červenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) překvapil všechny koaliční partnery, když na tiskové konferenci oznámil spuštění programu Oprav dům po babičce, v jehož rámci by lidé mohli dostat až milion korun na zateplení, fotovoltaiku a další úpravy starého domu nebo chalupy. Program by měl běžet od září, ani pár dnů před možným spuštěním ale na něm nepanuje shoda v rámci koalice.

Hladík trvá na dotaci na dům po babičce. V koalici vládne rozčarování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) představil čerstvá data k programu Nová zelená úsporám Light a další novinky týkající se energetických úspor a energetického poradenství

Koaliční partneři lidovců nejsou nadšeni z nynější podoby programu Oprav dům po babičce. Podle nich je příliš velkorysý a v rámci aktuálních podmínek by mohli o peníze žádat i ti nejbohatší.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na programu kritizuje fakt, že pracuje s vysokou mírou podpory, na kterou navíc dosáhnou i ti nejbohatší. Bartoš navíc preferuje v oblasti bydlení půjčky právě před dotacemi.  

Hnutí STAN a TOP 09 také nejvíce kritizují příliš uvolněné podmínky pro přijetí až milionové dotace. Navrhují proto majetkové testy pro žadatele, aby se předešlo tomu, že o dotaci zažádá člověk s velkým jměním.

„Majetkové testování žadatelů je principiální věc, která by se měla propsat do všech vládních politik,“ uvedl první místopředseda STAN Lukáš Vlček. „Veškeré připomínky jsou ale pořád předmětem jednání uvnitř koalice,“ dodala podle informací serveru Novinky.cz mluvčí TOP 09 Markéta Volfová.

Hladík podle svých slov s koaličními partnery debatuje, ale zásadní změny odmítá. Program přesto nebude spuštěn 1. září, jak se původně očekávalo. „Asi to nespustíme rovnou v pátek. Neřekl jsem, že to bude od 1. září. Bude to v průběhu září, ale jenom z technických důvodů, protože se přenastavují softwary, nastavují se všechny administrace, aby to fungovalo efektivně,“ vysvětlil pro server iROZHLAS.cz Hladík, že spuštění není otázkou koaliční dohody, ale nastavení softwaru.

„Ministr řeší všechny připomínky v širším kontextu nastavení všech ostatních podtitulů celého programu Nová zelená úsporám,“ prohlásila Hladíkova mluvčí Lucie Ješátková s tím, že tento program pomůže domácnostem, které nemají naspořeno a pro které bylo nedosažitelné dosavadní nastavení programu NZU. „Ministr Hladík proto žádné zásadní změny v programu Oprav dům po babičce nepředpokládá,“ dodala Ješátková.

Návrhy koaličních partnerů odmítá i lidovecký předseda, vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka. „Když se podíváme na dlouholeté podmínky Nové zelené úsporám, kam nová dotace patří, tak tam nikdy příjmový nebo majetkový test nebyl,“ uvedl Jurečka, podle nějž ani nehrozí, že by dotaci zneužívali movití vlastníci domů a bytů. „Vždycky to bylo vázáno na nemovitost, ve které žadatel bydlí a má tam trvalý pobyt,“ dodal Jurečka. Program podle něj cílí naopak na nemovité obyvatelstvo, které bylo z dosavadních programů kvůli nedostatečným úsporám vyčleněno.

V rámci programu Oprav dům po babičce by žadatelé mohli získat až milion korun na zateplení, nový kotel nebo tepelné čerpadlo. Dále na solární panely na střechu a pod zem nádrž na dešťovou vodu. Program je součástí dotačního programu Nová zelená úsporám. Podpora se vztahuje na výdaje vynaložené po 1. lednu 2021. Žádat je tedy možné o finance na budoucí výdaje a v omezené míře i zpětně na úpravy, které už lidé na domě uskutečnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …