Honzejkova otočka. Nejdřív tleskal. Pak zjistil, že se ho to týká

12.05.2023 9:30 | Ze sítí

Sledování čtvrteční vládní tiskové konference k úspornému balíčku bylo pro komentátora Petr Honzejka jako pít koktejl rozporuplných emocí. Sotva se zaradoval nad nulovou DPH na knihy, přepadla jej úzkost z oznámení, že DPH na noviny se naopak zdvojnásobí. Taková „likvidace žurnalistiky“ už mu nedá spát. Své k věci řekla i Angelika Bazalová, členka Rady ČTK.

Honzejkova otočka. Nejdřív tleskal. Pak zjistil, že se ho to týká
Foto: repro Youtube
Popisek: novinář Petr Honzejk

Začalo to dobrou zprávou – nulovou sazbou DPH na knihy, která má „zvýšit kvalitu života vzdělání lidí“. „Vzdělaná společnost je předpokladem pro prosperitu země, která je navíc vždy odolnější také vůči dezinformacím. Nejen proto jsme považovali za důležité takto knižní průmysl podpořit,“ zdůvodnila předsedkyně vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Petr Honzejk neskrýval nadšení a vládu na svém twitteru pochvalně poplácal po ramenou. „Nulová DPH na knihy. Za tohle je potřeba vládě premiéra Petr Fialy zatleskat,“ zaradoval se.

Jak jej úvod tiskové konference potěšil, tak jej o pár minut vytočil do obrátek, a sice když přišel na řadu ministr financí Zbyněk Stanjura a začal představovat nové sazby DPH, konkrétně zařazení novin do zvýšené 21% sazby DPH. Časopisy na druhou stranu zůstávají ve snížené DPH, která je nově 12 %. 

Zdvojnásobení DPH na tisk ohrožuje podle Honzejka tuzemský novinový trh.

„Zdanění novin na 21 procent, s čímž přišel Zbyněk Stanjura, je úplně mimózní. Likviduje to žurnalistiku. Německo má sedm procent, Slovensko deset, Francie 2,1 procenta (jo 10x míň než to, co se vymyslelo u nás). Takže se Zbyňka Stanjury oficiálně ptám: Je to jenom úlet, že jo?“ neudržel se Honzejk.

V reakci na některé kritické komentáře v diskusi pak upozornil, že skutečně není srovnatelné s „daní na víno“. „Zdravé mediální prostředí není neřest. Nezávislé zpravodajství a publicistika se nedá dovézt ze zahraničí a víno není antidotum proti nepřátelům Západu,“ zdůraznil.

„Se zvýšením daní na tisk si musí Petr Fiala dělat legraci. Kope tím do seriózních médií,“ napsal pak v dalším tweetu komentátor Petr Honzejk, který stále nemohl uvěřit vlastním uším ani očím.

K problematice nových sazeb DPH na noviny pak sepsal komentátor Hospodářských novin článek s titulkem „Fialova vláda kope do médií. Ve škrtacím rauši vyhání Česko z Evropy“, v něm například píše: „Málokdo příčetný pochybuje o tom, že nezávislá seriózní média jsou klíčová pro fungování demokracie. Obzvlášť jasné je to nyní, kdy je Evropa vystavena dezinformačním kampaním sponzorovaným autokratickými režimy, především Putinovým Ruskem. 

Člověk by tedy automaticky čekal, že to pochopí i česká vláda a minimálně nebude házet nezávislým médiím klacky pod nohy. Jenže ouha. Podle „konsolidačního balíčku“, který Fialův kabinet představil má DPH pro noviny vzrůst z deseti na dvacet jedna procent. Což znamená pro nezávislá média „tvrdou ekonomickou ránu“.

Za pozoruhodnoupovažovala rozdíl i bývalá novinářka a podnikatelka Angelika Bazalová. „Také je pěkné, jak Stanjura šikovně zatnul sekyru do jednotné novinářské fronty. Zdanit noviny 21 procenty a časopisy dát do 12procentní sazby, je majstrštyk. Korunu tomu dal, když to nazval podporou vědy. To jistě zachová v odvětví klid a pohodu,“ vyjádřila se.

Nejvíce ji pak zajímalo, co na tyto změny říká šéfredaktor deníku Forum 24 Pavel Šafr. „Tak si říkám, co na to Šafr? Taková zrada sotva začal ty noviny vydávat. Jako by nestačila ta pohroma s Googlem. S takovou vládou se fakt nedá (spolu)pracovat!“ dodala Bazalová, která dříve působila například v BBC či České televizi.

Další twitteroví uživatelé rozšířili diskusi o názor, že vláda touto strategii má za cíl „zdanit tak, že ti kdo nepodporují čistou vládní propagandu štědře placenou vládou z našich daní, zkrachují. Hobby časopisy z tohoto pohledu nejsou takovým ohrožením“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane Honzejk, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 12.05.2023 11:30:36
Zadny ulet. V tyhle zemi me fascinuji ovce, ktere nedokazou myslet ani par tydnu dopredu. Patrite mezi ne. Kdyz zarizli duchodce radostne jste tleskal protoze ted se vas to momentalne netyka. Kdyz fialova smecka praktivky zrusila podporu rodinam, tak opet nic. Vube jste nepochopil, ostatne jako dalsi ovce teto zemi, ze pouze cekate v rade. A ted se vas to dotklo novinami. A hle nesouhladna reakce. Kdyby v tomto state nebyly ovce jako vy a narod se ozval uz kdyz se zacali zarezavat duchodci, nikdy by k devastacnimu balicku nedoslo. Tohla ale bohuzel ovce s pameti maximalne 1 tudne dozadu nejsou svhopne pobrat. Stat nedodrzuje ani zakony co sam vydal napriklad vcasne vyaceni duchodu prvoduchodcum. A co na yo mafie v talarech ? No nic. Treba pani Bradacova je v tom samym Aspenu jako Fiala, ze ? A soukmenovci nepujdou proti sobe. Vy, novinari jste klesli ae na samy dno zumpy. Lzete, upravujete zpravy, nepohodlne zpravy nezverejnujete. Posledni, kdo byl novinarem byl pan Petranek. Dnesni novinari jsou pouze prorezimni mopslici a jejich noviny si bud ze zvyku kupuji pokrocili seniori, nebo totalni ovce.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…