Hoří mu Paříž a jel do Číny... Poradkyně Jourové v ČT potupila Macrona

14.04.2023 19:59

Ivana Karásková, odbornice na Čínu a poradkyně místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové, říká, že „francouzský prezident Emmanuel Macron není rozhodně tím hlasem, který by hovořil za celou Evropu, ačkoliv on to tak prezentoval. On se snaží v duchu francouzské tradice vystupovat jako vůdčí hlas Evropy, ale tak to není,“ pravila Karásková.

Hoří mu Paříž a jel do Číny... Poradkyně Jourové v ČT potupila Macrona
Foto: Twitter
Popisek: Emmanuel Macron, Si Ťin-pching a Ursula von der Leyenová

Macron vyvolal minulý týden pozdvižení, když při návštěvě Číny komentoval evropské pozice vůči Číně, Tchaj-wanu nebo Spojeným státům. „Evropané nemohou vyřešit krizi na Ukrajině. Jak můžeme, když jde o Tchaj-wan, věrohodně říci: ‚dávejte si pozor, když uděláte něco špatně, budeme u toho‘? Jestli opravdu chcete zvýšit napětí, to je ten způsob, jak to udělat,“ prohlásil Macron.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Jeho výroky jsou ovšem v protikladu s tím, co říkají jiní politici a zejména, co říká předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. „On není rozhodně tím hlasem, který by hovořil za celou Evropu, ačkoliv on to tak prezentoval. Ta jeho slova velmi špatně rezonují ve Spojených státech nebo i v Číně, kde si nyní pokládají otázky, co vlastně Evropa chce,“ říká Karásková v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Podle ní není úplně jisté, co tím vlastně Macron zamýšlel. „Určitě jde o nějakou tradici, kdy se francouzský lídr staví do vůdčí role v Evropě. Ale nevypadá to, že by to měl nějak promyšlené, protože on jel do Číny v době, kdy mu hoří Paříž, kdy se mu nedaří s důchodovou reformou a nejde tedy o konkrétní strategii, ale spíše o snahu vyvolat dojem, že jeho hlas je hlasem Evropské unie,“ domnívá se Karásková.

Na Macronova slova kriticky reagovalo množství českých politiků, zejména představitelé pětikoalice nebo europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a senátor Pavel Fischer. Podle poradkyně Karáskové ale není potřeba, aby česká vláda dávala nějak oficiálně najevo, že Macron nehovořil za Českou republiku. „Já si myslím, že není nutné to takhle vyhrocovat s nějakými oficiálními prohlášeními, v červnu bude Evropská rada, kde bude lepší příležitost si to vysvětlit za zavřenými dveřmi, které státy stojí na Macronově straně, a které ne,“ uvažuje Karásková.

To, že postoje v rámci Evropy jsou rozdílné, ukazuje i vyjádření Ursuly von der Leyen, která byla krátce v Číně s Macronem. Leyen například prohlásila, že Čína pod vedením Si Ťin-pchinga je stále represivnější vůči svým obyvatelům a agresivnější v zahraniční politice. „Na poměry Evropské komise bylo to vyjádření velmi tvrdé, vůbec se nebránila vyjmenovat všechny kritické body, jako zasahování Číny do voleb a do svobodné společnosti ve světě. Ona (Leyen) hovořila o tom, že není možné se ekonomicky distancovat od Číny, ale je možné snížit to riziko závislosti v některých oblastech,“ podotkla Karásková s tím, že v téhle oblasti Evropská komise koná a v posledních letech ve vztahu k Číně že ty bezpečnostní nástroje přicházejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…