Hrad vrací úder v kauze zprávy o Vrběticích. Nechtějte vědět, v jakém stavu dokument z BIS dorazil

31.01.2022 20:19

Kancelář prezidenta dnes ve svém prohlášením k Vrběticím uvedla, že s tajnou zprávou o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích se neseznámil nikdo nepovolaný a ochrana utajovaných informací nebyla ohrožena, uvádí iDNES.cz. Dokument podle ní od Bezpečnostní informační služby dorazil v rozporu s platnou legislativou a v hrubém nepořádku.

Hrad vrací úder v kauze zprávy o Vrběticích. Nechtějte vědět, v jakém stavu dokument z BIS dorazil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Hrad sdělil, že se zprávou nakládal jako s běžnou poštou označenou druhým nejnižším stupněm utajení. S dokumentem podle prohlášení Hradu nakládaly kromě prezidenta pouze osoby pověřené vedením jednacího protokolu v tajné spisovně Kanceláře prezidenta republiky. Kromě nich také pracovnice sekretariátu prezidenta republiky. 

Původní text ZDE.

„Spis byl řádně zapsán a veden v příslušných administrativních pomůckách, jak stanoví platná legislativa,“ informovala Kancelář prezidenta. „Stejně tak bylo zaprotokolováno, že dokument byl ze strany BIS dopraven na Pražský hrad v hrubém nepořádku,“ stojí v prohlášení Hradu. Podle Hradu byla zpráva na Hrad doručena nezvyklým způsobem, navíc mimo pracovní dobu.

Hrad tvrdí, že nebyl předem telefonicky upozorněn na důležitost informací, které dokument obsahuje. Navíc podle něj nebyl ani označený „Ihned předat“. Spis proto nebyl obratem doručený do rukou prezidenta. To podle Hradu také ohrozilo pracovnice sekretariátu prezidenta republiky, které mohly čelit obvinění z neoprávněného nakládání s utajovanými informacemi.

To ale Bezpečnostní informační služba odmítá. Prezidentské kanceláři byl podle ní dokument předán řádně, převzala ho prý bez výhrad, sdělil mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …