Hrad vzkázal Rychetskému: Nenapínejte nás a s Okamurou si pospěšte

28.12.2012 15:24

Stížnost na zákon o přímé volbě prezidenta podaná vyřazeným kandidátem Tomia Okamurou připadla předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl Rychetského vyzval, ať si pospíší a národ nenapíná.

Hrad vzkázal Rychetskému: Nenapínejte nás a s Okamurou si pospěšte
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Rychteský byl určen jako zpravodaj a připraví podklady, o výsledku rozhodne plénum, uvedl web soudu v pátek.

Ať soudcokraté nezahálí

„Ve věci tak zásadního charakteru, jako je konání či nekonání prezidentské volby v řádném termínu, by ÚS neměl otálet a místo oslav konce roku posuzovat žaloby. Když už jsme si to tak hloupě zavařili se zavedením přímé volby, tak z toho nedělejme reality show. Pan Rychetský by neměl národ napínat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Prezident republiky Václav Klaus dlouhodobě Ústavní soud kritizuje s tím, že se podle něho změnil ve třetí, rozhodující, komoru parlamentu a je zpolitizovaný. Takto Klaus kritizoval i rozhodnutí soudu ve věci Lisabonské smlouvy. Klaus nadvládu soudců označuje jako soudcokracii.

Okamura odevzdal svou stížnost ve čtvrtek. Ústavní soud začal prý materiál hned studovat a v pátek má od Nejvyššího správního soudu a ministerstva vnitra obdržet písemné podklady. Ústavní soud není ale  vázán žádnými zákonnými lhůtami, v nichž musí rozhodnout. Řádný termín přímé volby prezidenta je tedy ohrožen.

Bude volba v řádném termínu?

Generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek neřekl, zda se termín voleb posune. „Jisté je, že plénum ÚS se ke stížnosti pana Okamury dostane v prvním lednovém týdnu. Už teď materiál studujeme a analyzujeme. Chceme mít všechno pohromadě a nachystáno do 1. ledna,“ popsal proceduru Langášek pro Mediafax.

Záleží, zda Ústavní soud přijme předběžné opatření, protože jinak jeho rozhodovací činnost nemá odkladný účinek. Řádný termín přímé volby prezidenta pro první kolo připadá na 11. a 12. ledna 2013.

Okamura ve své stížnosti, kterou vypracovala jeho advokátka Klára Samková, požaduje změnu Ústavy. Současné znění zákona i postup ministerstva vnitra při kontrole podpisů na petičních arších podle Okamury porušují základní lidská práva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…