Hrají si na uprchlíky, ale jsou přitom teroristé. Němci se konečně rozhoupali k akci

12.05.2016 7:24

Německé vyšetřovací orgány zahájily trestní řízení proti desítkám migrantů, kteří jsou podezřelí ze spolupráce s Islámským státem. O dalších podrobnostech informuje deník Neue Osnabrücke Zeitung.

Hrají si na uprchlíky, ale jsou přitom teroristé. Němci se konečně rozhoupali k akci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Švýcarský byznysman Emmanuel Ziehli, který se stará o rádio pro uprchlíky

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Celkem podle zjištění německého deníku obdržely úřady od začátku migrační krize 369 „udání“, jež poukazovala na spolupráci příchozích migrantů s Islámským státem. Ve čtyřiceti případech se ukázala podezření jako opodstatněná a proti těmto jedincům bylo zahájeno vyšetřování pro podezření z příslušnosti k teroristické organizaci a přípravy teroristického činu. „Nemůžeme vyloučit více teroristických útoků,“ nechal se slyšet mluvčí Spolkového kriminálního úřadu.

Ministerstvo vnitra, pod které Spolkový kriminální úřad přímo spadá, se snaží vážnou situaci bagatelizovat s tím, že mnoho z udání se nakonec ukázalo jako neopodstatněných. „Mnohé z nich mají na svědomí migranti, kteří se chtěli tímto způsobem pomstít svým kolegům. Případně přišlo udání na základě pomluv šířících se táborem bez konkrétního důkazu. V dalších případech se zase snažili žadatele o azyl touto cestou zdiskreditovat příslušníci krajní pravice.“

Celý text v angličtině je ZDE.

Mnozí však alarmující počet těchto případů berou vážně a upozorňují na přímou souvislost s problematickou registrací nově příchozích migrantů. Poslanec německého parlamentu za vládnoucí CDU Wolfgang Bosbach naposledy varoval, že se německé úřady potýkají s obrovskými problémy při registraci migrantů a často nejsou vůbec schopny odhalit jejich pravou totožnost. Konkrétně uváděl, že 60 % nově příchozích v posledních měsících nemá pas ani žádné další osobní dokumenty.

„Nebezpečí tím pádem narůstá a je třeba brát tyto skutečnosti velmi vážně. To je něco, co staví teroristické útoky v Bruselu a Paříži do jasnějšího světla. Vyšetřovatelé jsou nuceni pečlivě prověřit každé upozornění poukazující na možnou spolupráci žadatele o azyl s Islámským státem či jinou teroristickou organizací. Stejně tak je nutné prověřit podezření, že se mezi běžnými žadateli o azyl skrývají pašeráci lidí,“ nabádal stranický kolega kancléřky Merkelové Bosbach.

Naopak představitelé další parlamentní strany, Levice, varovali, že kvůli ojedinělým případům souvisejícím s temnou minulostí malé části žadatelů o azyl, se může zvednout vlna předsudků k uprchlíkům obecně. „Možnost, že se v rámci uprchlické vlny do Německa dostávají i osoby podezřelé z napojení na Islámský stát, by nás v žádném případě neměla odradit od dalšího přijímání osob z Iráku nebo Sýrie,“ uvedla mluvčí strany Ulla Jelpke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…