Hrdinka? Chuligánka? Peklo kolem „plakátové“ redaktorky ruské TV

15.03.2022 11:42 | Ze sítí

Redaktorka Marina Ovsjannikovová sebrala odvahu a přímo v živém vysílání ruské státní televize vystoupila proti ruské invazi na Ukrajině. Na sociálních sítích se za to dočkala podpory, ale v samotném Rusku to dopadalo jinak. V BBC si kladou otázku, kam teď statečná redaktorka zmizela.

Hrdinka? Chuligánka? Peklo kolem „plakátové“ redaktorky ruské TV
Foto: Screen Youtube
Popisek: Protest proti válce v ruské televizi

Ruská státní média důsledně popisují ruský vpád na Ukrajinu jako „speciální operaci". Jako čert kříži se vyhýbají slovu „válka“ a když o této ruské agresi vůči sousední svobodné zemi mluví, zdůrazňují údajné úspěchy ruských ozbrojených sil. Videa ze sociálních sítí navíc dokládají, že když už si někdo dovolí proti válce protestovat např. na ulici, ruská policie se o něj rychle postará a odvede ho do policejního vozu. Takto byly zadrženy tisíce lidí.

Redaktorka Marina Ovsjannikovová sebrala odvahu a přímo v živém vysílání ruské státní televize vystoupila proti ruské invazi na Ukrajině.

Na sociálních sítích, kde sama prozradila, že její otec je Ukrajinec a její maminka Ruska, a jako dcera ze smíšeného manželství všechny prosí o ukončení bojů na Ukrajině. Vyzvala k protiválečným protestům, zdůraznila, že se stydí za práci pro kremelskou propagandu, a válku absolutně odsoudila.

 

Za své chování před televizními kamerami se dočkala podpory na sociálních sítích.

Profesor na lékařské fakultě University of Alabama Zdeněk Hel, jeden z lidí, kteří se významně angažovali v řešení covidové pandemie v Česku, vyjádřil naději, že to pomůže otevřít oči mladým Rusům.

„Až se miliony mladých ruských lidi vzbouří proti režimu, ve kterém jsou nuceni žít, budeme mít naději na lepší budoucnost, na dobu, kdy se žádná země, ani ta sebemenší, nebude muset bát svých sousedů,“ uvedl Hel. „Marina Ovsjannikova je zkrátka úžasná. Za její vystoupení v televizi jí hrozí až 15 let vězení. Její matka je Ruska, táta Ukrajinec,“ pokračoval.

Statečná redaktorka

Britská BBC si však položila otázku, co se se statečnou redaktorkou stalo poté, co zmizela ze záběrů kamer.

„Nevíme, kde je novinářka jménem Marina Ovsyannikovová. Včera v noci byla zadržena. Její právník se ji údajně pokusil najít na všech policejních stanicích v blízkosti televizního centra, ale zjevně se ji nepodařilo najít,“ napsala BBC.

A Hel na tuto otázku nabídl odpověď.

„Podle lidskoprávní organizace Agora už byla Ovsjannikovová zatčena a je na policejní stanici. Rusy pak vybízí, aby šli protestovat. „Nebojte, nemůžou nás zavřít všechny,“ upozornil Hel.

Statečná redaktorka

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov označil chování statečné redaktorky za „chuligánství“. Kvůli „chuligánskému chování“ skončily za mřížemi i členky hudební skupiny Pussy Riot.

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov nabídl i pohled Rusky, která stojí za Putinem.

„Moderátorka Prvního kanálu Jekatěrina Andrejevová, za jejímiž zády se v přímém přenosu objevila Marina Ovsjannikovová s plakátem proti Putinově válce, se chlubí, že zůstala ‚pevná jako skála‘, protože dělá jógu,“ napsal Mitrofanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…