Hrůza Bakalových novin: Zeman by mohl vyhrát v prvním kole

18.04.2017 12:15

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk se na serveru iHNed.cz zamyslel nad tím, co když prezident Miloš Zeman vyhraje už v prvním kole prezidentské volby.

Hrůza Bakalových novin: Zeman by mohl vyhrát v prvním kole
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Zeman podle Honzejka říká, co lidé chtějí slyšet, a navíc jim přijde zábavný. Do prezidentské kampaně míří, jak říká, s nejlepšími kartami a hrát s nimi dokáže velmi šikovně. Zatím to vypadá, že z dalšich voleb vyjde s ještě silnějším mandátem než z těch předchozích.

„Stalo se zvykem řešit otázku, kdo by měl v druhém kole prezidentské volby šanci porazit Zemana. Horáček? Drahoš? Někdo jiný? Je ovšem možné, že je otázka položena úplně špatně. A ta správná zní: Co když žádné druhé kolo nebude? Co když Zeman vyhraje už v prvním?“ zeptal se Honzejk.
 
A všímá si například průzkumu Medianu pro Český rozhlas, kdy by Zemana volilo jen 37 procent lidí. „Jenže 21 procent odmítá říci, komu by svůj hlas dali,“ vypočítával Honzejk. Lidé se Zemanem také sdílejí názory ohledně migrace, kdy hlava státu říká, že nikoho z Blízkého východu bychom neměli přijímat, ale i například ohledně Evropské unie či české politiky. „Ať se to někomu líbí, nebo ne, prezident zkrátka ztělesňuje názory a postoje většiny Čechů," podotkl.
 

Anketa

Turecko považuji za ...

hlasovalo: 11205 lidí
 
Původní text ZDE.

„Jsou samozřejmě i momenty, kdy Miloš Zeman v průzkumech propadá: lidé například výrazně negativně hodnotí jeho vystupování na veřejnosti a výběr spolupracovníků. To ovšem těžko budou klíčové faktory, které volby rozhodnou. Nehledě na to, že zejména v případě hodnocení vystupování prezidenta může jít u řady lidí spíše o jakési povinné pohoršení nad tím, co se jim ve skrytu duše líbí a co je baví,“ zmínil.

Závěrem pak zmínil, že pokud by někdo mohl odebrat Zemanovi hlasy, musel by být ještě radikálnější než Zeman. „Například pokud by kandidoval Tomio Okamura, asi by Zeman přišel o hlasy radikálních xenofobů a rasistů. Pokud by kandidoval Petr Mach, ubyly by mu hlasy lidí, kteří v Evropské unii vidí zločinný projekt neomarxistů. Pokud by kandidoval Vojtěch Filip, uzobl by hlasy těch, kdo v NATO spatřují dílo ďáblovo a v Kremlu zahradu rajských rozkoší,“ řekl s tím, že úplně jiná situace by samozřejmě nastala, kdyby vlastního kandidáta postavil Andrej Babiš a podpořil by ho svou marketingovou a finanční artilerií. „Do ledna příštího roku je ještě daleko, ale skutečně je možné, že Zeman vyhraje už v prvním kole," zakončil Honzejk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…