I bezdomovci to mají jednodušší, říká dobrovolník o uprchlících

12.10.2015 13:47

V Lidovkách vyšel rozhovor s právníkem Janem Vrobelem. Ten již nějakou dobu funguje jako dobrovolník a pomáhal uprchlíkům v Maďarsku, Srbsku i u nás v České republice. Ze svých zážitků je traumatizovaný a nechápe, jak mohou lidi někoho soudit, aniž by viděli to utrpení, kterým si prošel.

I bezdomovci to mají jednodušší, říká dobrovolník o uprchlících
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Jan Vrobel je jedním z mnoha Čechů, kteří se rozhodli pomoci uprchlíkům. Jako dobrovolník pracoval na maďarsko-srbských i srbsko-chorvatských hranicích a viděl spoustu lidského utrpení. Příběhy jednotlivých lidí však nezná. „Když někomu pomáháte v šest hodin ráno do trakaře, tak se na jeho příběh neptáte,“ konstatuje Vrobel.

Svoji zkušenost však hodnotí jako zcela nepřenosnou a utrpení lidí cestujících Evropou jako nepopsatelné. Lidé, kteří válku nezažili, si podle něj nemohou představit, čím uprchlíci procházejí a právě proto je zbytečné jim to vysvětlovat. „Všichni, kdo jsme se vrátili, se vracíme vnitřně úplně změnění s přeházeným žebříčkem hodnot. Po návratu nechápeme, na co se nás lidé ptají, protože nám přijde, že všichni do jednoho mají pitomé otázky,“ tvrdí Vrobel.

„Naprosto nejhorší případ pro mě byl, když jsem viděl asi devadesátiletou paní padat, podlamovala se jí kolena a nebyla schopna se držet na nohou. Museli jsme nakonec vystlat trakař dekami. Asi v šest ráno ji vezl její syn další dva kilometry. Je vůbec neuvěřitelné, že se dostala tak daleko a že to přežila. Měl jsem regulérní strach, že mi umře každou chvíli pod rukama,“ popisuje Vrobel svoje zážitky z hranic.

V současnosti je podle něj ale situace lepší, než byla. Ač Evropská unie v tomto ohledu funguje, jak chce, uprchlíkům dopřává alespoň pohodlnějšího cestování. „Nyní jezdí autobusy a vlády si je předávají jako horký brambor, dělí rodiny,“ vysvětluje Vrobel a dodává, že je to ale pro ně mnohem pohodlnější než chodit pěšky.

Celý rozhovor zde

Zároveň je také přesvědčen, že se veřejná debata v České republice trochu uklidnila. „Myslím, že v červnu se veřejná debata dotýkala fašismu. Nyní se to obrací,“ říká Vrobel a podivuje se nad množstvím rozšířených hoaxů. „Někdo je vytvářel ze zlé vůle. Česká veřejnost byla vystavena útoku, ale nevíme od koho. To je vážná věc.“

Vrobel si myslí, že se mezi uprchlíky nenacházejí žádní radikální islamisté. „Nepochybuju o tom, že s některými lidmi budou konflikty,“ přiznává, vzápětí však dodává, že islamisté by takto necestovali. „To je prostě nesmysl, protože by se vystavili obrovskému utrpení a kdyby byli odhaleni, tak by je ostatní sežrali zaživa.“

„I ekonomický migrant je taková zvláštní kategorie. Když se někdo vydá na tuhle cestu, tak si pan Okamura může být zatraceně jistý, že pro to mají velmi dobrý důvod,“ vyjadřuje se Vrobel na adresu Tomia Okamury, který je znám svými xenofobními výroky a následně dodává, že i život bezdomovců je jednodušší než těch lidí na útěku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…