I když Západ utáhne kohout, Ukrajina vyhraje. A Putin nepřežije, je si jistý Svárovský

21.10.2023 21:10 | Monitoring

I bez další pomoci Západu je Ukrajina „schopna“ válku dotáhnout do vítězného konce, domnívá se o vývoji rusko-ukrajinského konfliktu bezpečnostně-politický analytik Martin Svárovský (KDU-ČSL). A v podcastu StandaShow vyjádřil i svůj názor, že prý „tuhle válku Putin v té funkci nepřežije“.

I když Západ utáhne kohout, Ukrajina vyhraje. A Putin nepřežije, je si jistý Svárovský
Foto: StandaShow
Popisek: Bezpečnostně-politický analytik Martin Svárovský

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí
„Jsem přesvědčen o tom, že tuhle válku Putin v té funkci nepřežije. Něco se děje, tlak roste, ale dokud se to nestane a dokud nebude všem jasné, že je to prohra, tak pořád ještě může někoho kontrolovat,“ odpověděl Svárovský na úvodní otázku, zda bude za pět let ruský prezident Putin ještě žít.

„Týmy Navalného jsou po celém Rusku, jsou to velmi schopní lidé, mají know-how, mají peníze. Teď ale čekají, že prohra ve válce jim pomůže, proto jsou zticha a nic nedělají,“ řekl na adresu ruského opozičníka. Zároveň zmínil téma, že by Putina v prezidentském křesle mohl vystřídat ještě někdo horší: „I kdyby přišel někdo horší, nějaký totální fašista, tak to neznamená, že bude pro svět nebezpečnější, protože za sebou nebude mít dvacet let konsolidace moci, jako měl Vladimir Putin. Nevíme, kdo to bude,“ doplnil Svárovský v podcastu StandaShow.

Mnoho evropských politiků mluví o mírovém řešení války na Ukrajině. Rozesmála ho slova Andreje Babiše (ANO), že uspořádá mírový summit v Praze. „Tak to je blbost. Babiš a Fico, to je něco podobného. Smlouva, která by zakládala mírové vztahy dvou zemí, ta skutečně bude možná až po změně režimu v Rusku. K čemu může dojít, je eventuální dohoda o příměří,“ míní Svárovský.

„Nevylučoval bych ani to, že až se bude skutečně rýsovat ta porážka na tom poli a bude viditelná, že Putin skončí zatčený v rukou generálů a převezme to ruská armáda, která bude potom nějakým způsobem jednat o zastavení palby,“ vyjevil analytik.

Na otázku, co by se stalo, pokud by Západ ze dne na den přestal Ukrajinu finančně i vojensky podporovat, řekl: „Ukrajina má v současné době zbraně na to, že by válku i tak dotáhli do vítězného konce. Kdyby se to stalo před půl rokem, bylo by to horší. Protože si myslím, že ten zlom nastal v lednu na americké letecké základně Ramstein, kdy byla Ukrajině poskytnuta významná pomoc. Myslím, že ta trajektorie, že Rusové prohrajou, už je daná,“ přemítal Svárovský.

Západ dle něho měl a stále má možnost ukončení války na Ukrajině urychlit. „Západ má možnost poskytnout účinnější a sofistikovanější zbraně. Jsem k výkonu Západu velmi kritický, i vůči Severoatlantické alianci, byla tam řada zanedbání, opoždění. Po válce bude důležité se na tato selhání zaměřit, abychom se poučili,“ poznamenal Svárovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dlouho me nic tak nerozesmalo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 22.10.2023 10:42:54
Bez pomoci usa se ukrekonomika zhrouti. Rusove maji technologie, zdroje, energie - ukrove ne. Takze vysledek je jasny. To vidi kazdy, je jenom potreba se koukat na cisla a propagandu zahodit.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …