Ideová školení, skandalizovat... Rvačka Zahradila s „běloruským emigrantem poučujícím českou vládu“. Žantovský v úžasu

22.04.2023 5:00 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Svazák 21. století a vodní slalomář, který možná rozumí sportu a jídlu, ale tím jeho rozhled končí, se vrhli jak rozlícené saně na europoslance ODS Jana Zahradila. Naštvalo je, že se politik ohradil proti požadavkům na zavádění ideových školení, skandalizování nepohodlných názorů a sypání peněz vybraným neziskovkám. „Čím dál méně je slyšet promlouvat lidi, kteří něčemu rozumějí. Zpravidla nejhlasitější jsou ti, co nevědí nic. Jako by svou hloupost chtěli překřičet,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský v pravidelném přehledu mediálních zajímavostí.

Ideová školení, skandalizovat... Rvačka Zahradila s „běloruským emigrantem poučujícím českou vládu“. Žantovský v úžasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

Už více než deset let každou sobotu, a tak i dnes, k vám míří souhrn mediálních zajímavostí. „Podobně jako před týdnem, i tentokrát se zastavíme u kuriózních lingvistických úkazů v našich mediálních luzích a hájích. Asi největším ‚hrdinou‘ v oboru inovace žurnalistického jazyka a (ne)vkusu se stal Petr Kamberský z Lidovek, jenž uveřejnil věru objevný článek s titulkem ‚Univerzitní mramorové lejno aneb Proč se musí absolventi za promoci na ‚Karlovce‘ stydět‘. Autorovi se prý přihodila zvláštní věc – během krátké doby absolvoval trojí promoci, a to jak v Praze, tak na King’s College v Londýně a na University of Edinburgh,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

„Anglická ani skotská škola, píše zřejmě podle pravdy Kamberský, ostatně proč by si vymýšlel, ačkoli není zřejmé, jakou jím uváděná čísla mají souvislost s dalším textem (posuďte sami), nemají tak ohromující datum založení jako Univerzita Karlova (1348), zato mají řádově lepší mezinárodní hodnocení. Obě se dlouhodobě pohybují ve druhé až čtvrté desítce žebříčků světových univerzit, ať už citujeme Times Higher Education ranking, šanghajský Academic Ranking of World Universities, či QS World University Rankings. Karlovka je v tom prvním na 500. až 600., ve druhém na 300. až 400. a ve třetím na 288. místě,“ cituje mediální analytik.

Nechutné a odporné, co čpí ze 675 let staré univerzity

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Kamberský prý „nehodlá teď univerzitu tepati za akademickou výkonnost, jen to připomíná kvůli kontextu. Chce jen připomenout rituály, kvůli nimž se za svou školu bolestně stydí.“ „Nuže, o jaké rituály jde? Kamberský předesílá, že nepožaduje, aby kterákoli ze škol zradila své tradiční zvyklosti. Aby udělala z promoce karneval, vnucovala absolventům americké hranaté čepice a rozdávala báječné kreditní karty. ‚Ale zaprděnost a zkostnatělost, které z pražské školy čpějí, je degutantní‘, dodává doslova. Pokud vás udivilo poslední, nepříliš vídané slovo, pak vězte, že podle slovníků znamená ‚nechutný, odporný‘,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Co tedy Kamberskému nepřijde „degutantní“, natož „zaprděné“? Citujme: „Promoce na King’s College… je velkolepá, důstojná a radostná. ,Prožíváme velký den, pojďme si ho užít,´ říkají pořadatelé a studenti, jejich přátelé a rodiny z celého světa tleskají, provolávají slávu, i tu slzičku uroní. To samé v samotném srdci Skotska: dudy, kilty, dojemný sborový zpěv. Nádherná aula, všude radost, že po letech dřiny a často i odříkání vyrážejí konečně mladí do světa. A jejich blízcí, kteří je celou dobu podporovali a často s nimi strázně spoluprožívali, si to mají užít s nimi. Že mají hosté při obou obřadech v ruce brožuru (program jako v divadle), která je provede celým univerzitním rituálem včetně seznamu všech dnešních absolventů, je samozřejmostí.“

Hosté mohou při promoci na UK jen sedět jako myšky

Naopak promoci na Univerzitě Karlově hodnotí Kamberský jako „funus komunistických papalášů. Hosté nesmějí nic, jen sedět jako myšky, ohromené majestátem akademiků. Kdosi předčítá latinský text, jemuž nikdo ze zúčastněných nerozumí. Nikdo se nedozví, co vlastně studenti slavnostním Spondeo ac polliceor slibují“. „Někdo by panu Kamberskému mohl vysvětlit, že latinský výraz znamená prostě ‚Slibuji‘. Je mu to málo? Zejména slibuje-li se v historických zdech, které viděly promovat tolik významných osobností českých i světových dějin, že jen možnost stát za nimi v závěsu či ve stínu je samo o sobě závazkem. Co by chtěl víc?“ ptá se Petr Žantovský.

To se dozvídáme vzápětí: „Chystáte-li se na promoci s malým dítětem, máte smůlu. Zatímco na svatbu i na pohřeb, do kostela i na úřad s dětmi můžete, jediné místo, kde je dětem do pěti let vstup nepřímo zakázán, je promoce na Karlově univerzitě. Takže absolvent s malými dětmi se musí rozloučit s přítomností partnera/partnerky, neb ten musí stát venku a čekat. Univerzita Karlova předpokládá, že všichni hosté jsou nesvéprávní dementi a nejspíše by nechali své potomstvo pobíhat po aule a čurat akademikům na taláry.“

Měli by mu vysvětlit, zač je toho na univerzitě talár

„O nesvéprávnosti bych spíše přemýšlel u pana Kamberského. Jásot, brekot a jiné zvuky obvykle vyluzované dětmi nízkého věku vskutku nekorespondují s rituálem, který zde probíhá. A spoléhat na to, že se každému z (pra)rodičů takových robat podaří eliminovat jejich přirozené projevy, svědčí o tom, že pan Kamberský asi nikdy s tak malým dítětem na žádnou slavnostní událost nezavítal, jinak by si odpustil ta hrubá slova o ‚dementech‘. Závěr pana Kamberského? ‚Promoce na UK je mramorové lejno‘. Docela bych mu přál, aby se za ním rozeběhl byť jen jediný ročník absolventů, promovaných v tom ‚lejnu‘, a vysvětlil mu, zač je toho na univerzitě talár. Pokud tedy pan Kamberský ví, co to slovo znamená,“ dodává Petr Žantovský.

Druhé téma začíná konstatováním, že u produktů z dílny serveru Forum 24 jsme zvyklí na leccos, takže nás neudiví ani článek nazvaný „Nechutný nok. Olympionik Vavřinec Hradilek ostře reagoval na urážky europoslance Zahradila“. Píše se v něm, že europoslanec ODS Jan Zahradil se pustil do česko-běloruského aktivisty a analytika spolku Evropské hodnoty, vedeného lobistou Jakubem Jandou, Andreje Poleščuka. Vadil mu jeho plán, jak bojovat s dezinformační scénou. Andrej Poleščuk na sociální síti zveřejnil návrh, jak by se mělo bojovat s dezinformacemi. Navrhuje například zavést programy mediální a digitální gramotnosti do školních osnov, využívat strategickou komunikaci a prebunking. Zároveň by se podle něj mělo spolupracovat s nevládními organizacemi a jednat transparentně ve vztahu k občanům.

Svazák 21. století pod hlavičkou Evropských hodnot

„To je jen nástřel. Už mě unavuje vidět slinty podomních prodejců fašismu, když známe nástroje, jak se tomu bránit. Máme empirická data a studie. Je to jen o tom chtít s tím něco dělat. Ne, ono to nějak nedopadne,“ vzkázal Poleščuk. Podle něj vláda v boji s dezinformace nic nedělá. „Devátým rokem proti nám vede Rusko informační válku. Viděli jsme volby v USA 2016, brexit, zásah do francouzských voleb,“ varoval česko-běloruský aktivista.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Europoslanec Zahradil z jeho návrhu nadšený nebyl. „Seznamte se: svazák 21. století, bojovník proti ‚dezinfo‘, evropské hodnoty,“ reagoval na Poleščuka. Podle Zahradila tím chtěl aktivista říct, aby se zavedla ideová školení, skandalizovaly nepohodlné názory, vymyslely oficiální propagandistické slogany, nasypaly peníze vybraným neziskovým organizacím nebo zaúkolovala státní byrokracie. Tedy vlastně aby se jen víc a víc forsírovalo už to, co se dnes a již dlouho děje. Aby se to podložilo zákony, úředními příkazy a vymáhací represí.

Běloruský emigrant poučuje českou vládu, co má dělat

„Pane europoslanče, 25 let v politice vás zřejmě odtrhlo od skutečného světa. Ve své křečovité snaze skandalizovat na Západě běžnou praxi ani nevidíte, jak moc pro smích jste. A co je na tom to nejsmutnější, je fakt, že ačkoli člen ODS, která sama sebe deklaruje jako prozápadní stranu, nejste ani schopen říct – i přes obrovské množství důkazů – že čínští komunisté provádějí genocidu,“ reagoval Poleščuk na urážky Zahradila, kterého nazval „rozkuřovačem čínských komunistických zájmů“. Na celou debatu pak reagoval například sportovec Vavřinec Hradilek. „Zahradil je nechutný nok. Věřím, že ODS už ho do europarlamentu nepostaví,“ vzkázal na sociální síti český vodní slalomář.

„Tak to už je opravdu vyšší škola politické komunikace. Běloruský emigrant poučuje českou vládu, co má dělat, aby mu (zjevně) byla nápomocna v jeho osobní pomstě, dožaduje se hromad peněz na tyto pochybné účely a uráží české politiky slovy ‚slinty podomních prodejců‘. Na tuto komunikační notu reagoval Jan Zahradil vlastně ještě s noblesou. Nazval Poleščuka ‚svazákem 21. století‘, což je docela namístě. Zejména pokud si představíme pod pojmem svazák ony modrokošilaté fanatiky z padesátých let, agitující z korby traktoru vítězné tirády na Gottwalda, a ne ty životem a kariérou unavené molochy z let osmdesátých, jimž už o žádné ideje nešlo, jen o hlubší a plnější koryto,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Možná rozumí sportu a jídlu, ale tím jeho rozhled končí

V tom jim ale nepřekážel lid, nýbrž jejich vlastní soudruzi o pár pater výš na mocenské vertikále. „To, že Poleščuk nazval Zahradila ‚rozkuřovačem čínských komunistických zájmů‘, silně připomíná rétoriku všech těch Urválků, nazývajících své ještě včerejší vysoce postavené soudruhy před soudem slovy typu zrádce, bestie, zrůda a podobně. A my to trpíme. Proč? A to ještě jeho vystoupení završuje sportovec, který nazývá Zahradila ‚nokem‘. To je novinka, s takovým označením v negativním významu jsem se ještě nesetkal. Beru to tedy tak, že pan sportovec možná rozumí sportu a jídlu, ale tím jeho rozhled končí. Příště třeba nazve Zahradila nopem, copem, snopem či snad dokonce opem? Nechme se překvapit,“ doporučuje mediální odborník.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41726 lidí
Velmi půvabný – a kdyby nešlo o tak vážné věci, byl by i zábavný – slovní duel proběhl na CNN Prima News. Setkali se tam exministři – financí Vlastimil Tlustý a práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. „Tématem bylo podivuhodné tančení mezi vejci, které předvádí dnes a denně s neztenčenou důsledností naše vláda. Také zde padla hodnotící epiteta, avšak na podstatně vyšším levelu. Třeba Tlustý prohlásil, že ‚vláda vyslala signál a jako vždy – úplně špatný. Všechno, co pětikoalice vymýšlí, je špatně. Připomíná mi to kapitolu ‚pozitivní role hlupáka v dějinách lidstva‘. Ten hlupák musí být spolehlivý a zkazit vždy všechno. Když se ho zeptáte na cestu, tak ukáže vždy špatnou.‘ Škromach kontroval: ‚Vláda by se měla zamyslet, zda vůbec chce dělat nějaké změny, anebo spíš rychle dosloužit a skončit... Koaliční partneři se různě předhánějí. Výsledek z toho je ale naprostý zmetek‘,“ oceňuje diskutéry Petr Žantovský.

Nejhlasitější jsou ti, co chtějí překřičet svou hloupost

Na podobné téma a v podobném formátu se setkali také dva exministři financí – Alena Schillerová a Miroslav Kalousek. „Všimněte si: zástupci dvou stran, které na sobě navzájem obvykle nenechají nit suchou, a shodli se téměř ve všem. Schillerová na téma vládního návrhu na zvýšení sazeb DPH pravila velmi věcně: ‚Rychle jsem si to vypočítala a vychází mi, že čtyřčlenná rodina v třípokojovém bytě by měla roční výdaje navíc o tři tisíce korun. Zatíží to životy občanů, protože se to týká také léků nebo celé řady živnostenských profesí… V tuto chvíli je to jenom proinflační krok, který povede k zadušení ekonomiky.‘ A vyzvala vládu, ať přijde s hospodářskou strategií a podporou českých firem,“ připomíná mediální analytik.

A Miroslav Kalousek ve vzácné shodě hodnotil ekonomickou (ne)politiku naší vlády takto: „Je skutečně zarážející, jak důsledně proinflační politiku vláda dělá. Neschopnost razantně škrtat se snoubí se zvyšováním mandatorních výdajů, počtu zaměstnanců a populistickými dárečky. A teď ještě zvýšíme ceny administrativně.“ A kladl otázku, zda je to úmysl, nebo amatérismus. Nad diskusemi lidí, kteří své věci rozumějí, je radost se zamýšlet, a přitom kvitovat, že jsou vedeny ve vzájemném respektu a slušnosti. Takže naše politické a mediální lexikum ještě není úplně vepsí, jak by to mohlo vyhlížet podle svrchu uvedených příkladů. Jen je nějak čím dál méně často vidět a slyšet promlouvat právě ty lidi, kteří něčemu rozumějí. Zpravidla nejhlasitější jsou ti, co nevědí nic. Jako by svou hloupost chtěli překřičet,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kalousek kritizuje to, co sám dělal, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 22.04.2023 9:17:39
Byl to on, který zvyšoval DPH, zatížil všechno obyvatelstvo a důsledky vládní neschopnosti hodil na lidi s nejnižšími příjmy. Však také po zásluze skončil a nelze jej brát vážně. Jedině, že po letech došel k názoru, že jeho politika a politika ODS byla vadná.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…