Imigranti vyrábí lampy naděje. Můžete se k nim přidat

24.03.2017 10:11

Veletržní palác představuje až do 2. dubna výsledky umělecké dílny, která začala minulý týden se zahájením nové sezony Národní galerie v Praze. Pro Prahu dílnu připravili lidé z vídeňského muzea TBA21, s nímž NG navázala spolupráci a plánuje vystavit v Česku jeho slavné sbírky současného umění. Projekt dánsko-islandského umělce Olafura Eliassona se jmenuje Zelené světlo. Podle autora představuje metaforické světlo pro uprchlíky a migranty. Zprávu přinesla ČTK.

Imigranti vyrábí lampy naděje. Můžete se k nim přidat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

„Zelené světlo je podanou rukou těm, kteří prchají před bídou a nestabilitou ve svých rodných zemích, i obyvatelům měst, jež je přijímají,“ uvádí k projektu Eliasson. Ti, kdo se do dílen zapojili, si mohli postavit modulární světlo. Záměrem organizátorů ale bylo také propojit imigranty s většinovou společností. NG ale po skončení dílny podotýká, že ve Vídni se loni projekt setkal s větším zájmem veřejnosti.

„Doufám, že tento projekt osvětlí některé úkoly plynoucí ze současné uprchlické krize v Evropě i po celém světě a připomene nám naši odpovědnost,“ věří Olafur Eliasson.

Z tyček, které mají na obou koncích zelenou žárovičku, lze sestavovat různé geometrické tvary od krychlí po rozměrné koule. Smontovaná i rozebraná světla je možné na místě zakoupit za příspěvek ve výši 300 eur. Celý výtěžek bude věnován na podporu platformy Green Light-Shared Learning a partnerských organizací TBA21, jimiž jsou Červený kříž ve Vídni, Caritas a vídeňský Georg Danzer Haus.

Projekt Zelené světlo v Praze minulý týden představila zakladatelka sbírky Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) Francesca von Habsburg. Minulý měsíc uzavřela s ředitelem NG Jiřím Fajtem smlouvu o pětileté výstavě sbírek TBA21 v Salmovském paláci na Hradčanech. Nadace TBA21 se zaměřuje na experimentální a nekonvenční projekty současného umění a v jejích sbírkách nechybějí díla zmíněného Olafura Eliassona či Aj Wej-weje, který aktuálně vystavuje ve Veletržním paláci. V expozici je kromě díla vytvořeného speciálně pro Prahu také exponát zapůjčený právě z TBA21.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…