Inflace. Bod obratu se nekoná. Stanjura ohlásil v ČT, na co se připravit

13.11.2022 15:39

Inflace v České republice může ještě v meziročním srovnání v příštích dvou měsících růst. V pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo nepředpokládá, že aktuální říjnový pokles meziroční míry inflace na 15 % znamená bod obratu. Analytici už dřív upozorňovali, že říjnovou inflaci zkreslilo započtení úsporného tarifu na energie a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie. Bez těchto opatření by růst cen proti září zrychlil na víc než 18 %. Podle Stanjury je třeba sledovat hlavně meziměsíční trend inflace.

Inflace. Bod obratu se nekoná. Stanjura ohlásil v ČT, na co se připravit
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Důležité je, aby kroky, které činí Česká národní banka a vláda, směřovaly k tomu, abychom se v příštím roce dostali pod dvoucifernou hodnotu inflace a do dvou let se blížili ke třem procentům,“ řekl v České televizi Stanjura. Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová v pořadu uvedla, že očekává, že inflace se dostane setrvale na jednociferné hodnoty během druhého čtvrtletí příštího roku.

„Pokud strukturální deficit nebude výrazně snížen, nebudeme schopni udržovat za rozumnou cenu inflační cíl,“ varovala ovšem.

Ministerstvo financí tento týden pro letošní rok zlepšilo odhad inflace, která by měla činit 15 %, v srpnu úřad předpokládal 16,2 %. Naopak pro příští rok se odhad inflace zvýšil na 9,5 % z dříve očekávaných 8,8 %. V září vzrostla meziroční inflace na 18 % a patřila mezi nejvyšší v Evropské unii.

Rychleji rostly ceny pouze v pobaltských zemích a v Maďarsku. V eurozóně byla inflace 10 %.

Právě nad optimictickou zprávou o poklesu míry inflace na 15 procent se v týdnu pozastavil ekonom Lukáš Kovanda, který upozornil na použitou metodiku. Díky ní mohli statistici ohlásit sníženou míru, i když ve skutečnosti by měla být mnohem vyšší.

„Inflace v ČR opět všechny zaskočila. Tentokrát tím, jak je nízká. Jen 15,1 procenta. To je o 2,8 procentního bodu méně, než s čím počítali analytici ve střední hodnotě svých odhadů. Padl i odhad 19 %. Koruna v reakci oslabuje; růst úroků je ještě méně pravděpodobný,“ napsal na svůj Twitter ekonom a komentátor Lukáš Kovanda poněkud překvapeně.

Následně ale svoje vyjádření korigoval s tím, že nečekaný pokles inflace je dán metodikou, jakou Český statistický úřad (ČSÚ) použil.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí
S tím souhlasí i server SeznamZprávy.cz, který upozorňuje, že podle ČSÚ inflace v říjnu sice meziročně vzrostla jen o 15,1 procenta s tím, že tento výsledek byl ovlivněn metodikou, jakou se ČSÚ postavil k úspornému tarifu. Vrcholu inflace jsme podle ekonomů zatím nedosáhli.

Jádrem problému je to, jak se ČSÚ postavil k tzv. úspornému tarifu. Ten je vyplácen jako příspěvek na úhradu energií, ale ČSÚ se rozhodl, že jeho výši odečtou od ceny energií.

Tím se cena energie uměle zlevňuje a zároveň je dosaženo snížení inflace. Případná radost ale není na místě, protože podle Seznam Zpráv ekonomové odhadují, že by bez zásahu statistiků inflace dělala rekordních 18,6 procenta.

Lukáš Kovanda ale našel ještě další souvislosti mezi výhodností zvolené statistické metody a vládou Petra Fialy. Zmíněné metoda se totiž ukazuje pro státní rozpočet jako velmi výhodná.

„Český statistický úřad zvolením metodiky výpočtu říjnové inflace ušetří státu opravdu hodně peněz,“ je si jistý hlavní ekonom Trinity Bank.

„Držitelé protiinflačních spořících dluhopisů vlády ČR se totiž dočkají úroku jen kolem 15 %, namísto úroku až kolem 19 %, jenž jim měl náležet nebýt změn a statistických úprav,“ dodává k tomu ještě Kovanda.

Podle něj to celé znamená, že stát jen na této emisi na úrocích ušetří v letošním roce zhruba 1,6 miliardy korun. Celkově ale bude jeho úspora v miliardách, jelikož uměle snížená inflace poníží postupně úrok také na dluhopisech republiky z dalších emisí.

K problému se pro Seznam Zprávy vyjádřil i hlavní ekonom BHS (Obchodník s cennými papíry, investor, ekonomický specialista) Štěpán Křeček.

„Pokles inflace díky zásahům vlády může vést k myšlence, že by bylo vhodné, aby docházelo k navyšování štědrosti vládních opatření a tím se ještě více bojovalo proti inflaci. Tato teze však neplatí, protože vládní opatření jsou prováděna na dluh a budou v ekonomice vytvářet nové inflační tlaky,“ boří Křeček úvahy o tom, jak mohou vládní opatření snižovat inflaci.

„Lze tedy říct, že jsme si pouze koupili čas na řešení problémů, které však nejdou odstranit tím, že se budeme ještě rychleji zadlužovat,“ dodává ekonom ke konkrétnímu případu úpravy výše inflace statistickou metodou.

Dodejme, že Český statistický úřad vydal k výpočtu Indexu spotřebitelských cen Metodickou poznámku, která objasňuje dopad vládních energetických opatření na index spotřebitelských cen.

V tomto textu se mimo jiné dočtete, že bez zahrnutí úsporného tarifu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie do výpočtu, by úhrnný index spotřebitelských cen meziměsíčně dosáhl hodnoty 101,6 % (namísto 98,6 %), z toho u elektřiny 100,8 % (namísto 46,1 %). Analogicky by meziroční index za úhrn dosáhl hodnoty 118,6 % (namísto 115,1 %), z toho u elektřiny 135,2 % (namísto 61,8 %).

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …